Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi skänker pengar för att skydda svenska hav och vatten

2020-02-26

Vi arbetar ständigt med att se över och minska vår miljöpåverkan. Sedan vi började ta betalt för våra plastpåsar har försäljningen minskat, vilket gör oss glada, men vi vill göra mer. Vi erbjuder idag fler och mer hållbara bäralternativ, som flergångskassar och kundkorgar. Vi har också valt att skänka pengar till projekt som stöttar vår närmiljö och i förra veckan fick Naturskyddsföreningen 150 000 kr till arbetet för att skydda våra hav och vatten.

Att se över och minska vår miljöpåverkan är något vi arbetar med kontinuerligt. Våra plastkassar är en del av det. I samband med att en ny förordning började gälla 1 juni 2017 för alla butiker som erbjuder plastbärkassar började vi ta betalt för våra plastkassar. Syftet med den nya lagen är att minska användningen av plastkassar.

Bästa kassen är den som återanvänds många gånger

Tillsammans med er kunder har vi plastbantat. Vi sålde färre plastpåsar 2019 jämfört med 2018. Försäljningen av den stora bärkassen minskade med 20 % och den lilla bärkassen med nästan 40 %. Det går åt rätt håll, men vi vill göra mer och som ett led i detta arbetar vi på Ahlsell med initiativet Hållbart med bärkraft. Att kunna erbjuda fler och mer hållbara bäralternativ, som flergångskassar och kundkorgar, är en självklarhet för oss. Den bästa kassen är den som återanvänds många gånger, det spar på energi och minskar påverkan på miljön. Vi har även återanvända kartonger som du kan bära dina varor i.

150 000 kr till Naturskyddsföreningen

Det tar flera hundra år för plast att brytas ned i naturen. Plast orsakar dessutom klimatutsläpp vid tillverkningen och har blivit ett stort problem i hav och natur, där det skadar fiskar och andra djur. I samband med att vi började ta betalt för våra plastpåsar i butik bestämde vi oss för att skänka pengar till projekt som stöttar vår närmiljö. Valet föll på Naturskyddsföreningen som i förra veckan fick 150 000 kr till arbetet för att skydda våra hav och vatten.

Naturskyddsföreningen arbetar för att skydda våra hav och vatten

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och driver viktiga natur-och miljöfrågor såväl lokalt och regionalt som nationellt och globalt. Organisationen jobbar på flera plan med frågor som rör våra hav och vatten. Att ta fram tydlig och lättillgänglig fakta för att underlätta beslut och ordna dialog med svenska och europeiska parlamentariker är en del av det. Liksom att folkbilda och skapa opinion i frågorna så att politikerna ser att det finns en stark vilja att skydda våra vatten och hav. Naturskyddsföreningen samarbetar också med andra organisationer, till exempel runt Östersjön för att skapa en samsyn bland Östersjöländerna kring vad som behöver göras. Dessutom uppmuntrar de konsumenter att välja medvetet. Eftersom vi lever i ett kretslopp.

Vi hörde av oss till Therese Jacobson, avdelningschef Miljögifter, hav och jordbruk på Naturskyddsföreningen, för att ställa några frågor.

Vilken skada ställer plast till med i haven?

– Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet. De fastnar i skräpet och drunknar, svälter ihjäl eller skadas svårt. Många fiskar och andra havsdjur misstar riktigt små plastbitar, mikroplaster, för plankton, berättar Therese. Hon fortsätter:
– Majoriteten av allt skräp som finns i havet har slängts på land och förts till havet med regnvatten, vindar och floder. I havet sönderdelas plastskräpet långsamt till mindre delar och blir till slut till så kallade mikroplaster, som inte bryts ned på flera hundra år och som är nästintill omöjliga att fånga upp. Även om reningsverken tar hand om den mesta mikroplasten spolas varje år uppskattningsvis cirka 15 000 miljarder plastpartiklar ut i haven från svenska avlopp. De kommer bland annat från tyger av syntetmaterial som släpper mikroplaster när de tvättas och hygienprodukter som innehåller tillsatt mikroplast.

Hur står det till med haven idag egentligen?

– Idag är våra hav och vatten allvarligt hotade. Förutsättningarna för liv i vatten har förändrats i grunden genom långvarig tillförsel av bland annat plast från jord- och skogsbruk, industrier, sjöfart och avlopp. Ohållbart fiske och klimatförändringar är exempel på andra saker som förvärrar situationen och minskar den biologiska mångfalden. Östersjön är extra känslig på grund av det bräckta vattnet som gör att många växter och djur lever på marginalen av vad de klarar av. Östersjön är dessutom ett instängt hav, med långsam vattenomsättning, så det tar lång tid att förbättra miljösituationen trots att utsläppen minskat på senare tid, säger Therese.

Vad kan man som individ/företag göra för att bidra till att påverkan på haven minskar?

– Alla kan och bör hjälpa till för att rädda våra hav, både privatpersoner och företag. Det kan handla om allt ifrån att välja miljömärkt fisk och skaldjur som inte bidrar till överfiske och att plocka upp plastskräp som man hittar på stranden, till att bli mer kemikaliesmart så att man inte bidrar till att farliga ämnen sprids i vår miljö. Men den kanske allra viktigaste påverkan man kan göra är att försöka påverka politiker så att vi tillsammans i samhället har bra lagar och regler som efterlevs. Det är bäst för både naturen, människor och företag, avslutar Therese.


Fakta om Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen startades 1909, är Sveriges största miljöorganisation, och driver viktiga natur-och miljöfrågor såväl lokalt och regionalt som nationellt och globalt. Organisationen utbildar och sprider kunskap om miljö och hälsa, verkar för skydd och vård av värdefull natur, skapar opinion samt påverkar, granskar och utkräver ansvar av makthavare och lagstiftare. Samtidigt bidrar de till konkreta lösningar för ett modernt, miljöanpassat samhälle och samarbetar med nätverk, organisationer och företag i Sverige och världen för att möta framtidens stora miljöutmaningar. Naturskyddsföreningen bedriver även sedan 1990-talet en omfattande verksamhet kring miljömärkning av både varor och tjänster under miljömärket Bra Miljöval. Här kan du läsa mer om Naturskyddsföreningens viktiga arbete.

 

Mer läsning om vårt hållbarhetsarbete

Plastbesparingsrace i Hallsberg
Vi fixar hållbar citylogistik tillsammans med DB Schenker i Linköping
Att minska avfallet från emballage - ett lönsamt samarbete
Ahlsells hållbarhetsarbete

Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript