Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Plastbesparingsrace i Hallsberg

2020-02-06

Vi fortsätter jobba med att minska vårt klimatavtryck, där plastanvändning utgör en betydande del. Under sommaren och hösten 2019 bedrev vårt logistikcenter i Hallsberg en kampanj för att öka medvetenheten om vår plastanvändning i verksamheten, och vad vi kan göra åt den. En kampanj som gav resultat i form av flera bra plastbesparingsförslag.

Avdelningarna utmanades i en tävling för plastbesparing, där vi letade efter plastminskningar som kan göras direkt hos leverantören. 

Vinnande förslag sparar över ett ton plast per år

Flera bra förslag kom in från samtliga avdelningar, men det var ASL-teamet, vår plockrobot, som drog det längsta strået. Det vinnande förslaget: Att be Peterson Packning låta bli att plasta emballagen sparar oss hela tre arbetsveckor och över ett ton plast per år.

Enkla åtgärder som är bra för miljön sparar både tid och pengar

Sammanlagt lämnades besparingsförslag på över två ton plast in.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger leveransutvecklare Sofia Mikaelsson, som drivit initiativet tillsammans med hållbarhetsteamet. Det är enkla åtgärder som är bra för miljön och samtidigt sparar oss både tid och pengar. Win-win, helt enkelt.

När det kommer till förbättringsåtgärder är det lite snack och mycket verkstad som gäller i Hallsberg. Det vinnande förslaget är nu genomfört och idag levereras pallarna utan plastning.

– Personalen upplever en snabbare och enklare hantering när det gäller att plasta av pallen, men även när det gäller att plocka kartonger från pallarna, berättar Sofia.

Medarbetare engagerar sig i plastbesparingsförslag

De här frågorna engagerar många medarbetare på logistikcentret och det fortsätter komma in förslag.

– Vi har fått in ett väldigt bra förslag gällande våra klädleverantörer och det transitflöde för gods som ej är lagerlagda på logistikcentrum. Idag levererar i princip alla leverantörer kläderna plastade i en genomskinlig plastpåse per order som sedan paketeras i en ny plastpåse med leverantörernas logga. Dessa packas sedan i kartonger tillsammans med andra ordrar. Förslaget avser att eliminera plastpåsen i första ledet då vi ändå får sprätta upp och slänga den vid uppackning. Det kommer göra en stor besparing på både miljö- och hanteringskostnad. Vi har redan genomfört detta hos ett par leverantörer, säger Sofia.

Camilla Ericsson, förbättringsledare i Hallsberg, som också är väldigt nöjd med tävlings resultat tillägger att:

– Det är viktigt att det inte slutar här. Tävlingen var ett försök till att öka medvetenheten. Jag hoppas att förslagen kommer att fortsätta hagla in även i framtiden. När det kommer till miljön kan vi aldrig luta oss tillbaka och vara nöjda.

 

Mer läsning om vårt hållbarhetsarbete

Vi fixar hållbar citylogistik tillsammans med DB Schenker i Linköping
Att minska avfallet från emballage - ett lönsamt samarbete
Ahlsells hållbarhetsarbete

Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript