Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Tillsammans med Holmen samarbetar vi kring kloka kemval

2022-06-02

Under våren fick vi på Ahlsell Holmens förtroende att genomföra en workshop i centralverkstaden på Hallsta pappersbruk tillsammans med leverantören Henkel och varumärket Loctite. Syftet var att låta brukets medarbetare bekanta sig med ny produktserie inom arbetsmiljövänlig sammanfogning, helt utan farliga ämnen och som dessutom är ett bra alternativ ur miljösynpunkt.

Vi på Ahlsell samarbetar sedan flera år tillbaka med Holmen och deras tre bruk i Hallstavik, Iggesund och Braviken. Fokus ligger på att hjälpa Holmen i arbetet med att göra besparingar och miljömässiga förbättringar i verksamheten. Det gäller bland annat arbetet med kloka kemval där valet ska falla på den bästa produkten för ändamålet, både ur ett miljö och arbetsmiljöperspektiv.

– Man kan beskriva det som ett trepartssamarbete mellan Holmen, Ahlsell och våra leverantörer där vi lyfter fram förbättringsmöjligheter och visar produktnyheter. Det sker förändringar hela tiden och speciellt kring utbudet inom kemteknik och personligt skydd, säger Harri Kekkonen, säljare inom Industri på Ahlsell.

Ett utbyte börjar på verkstadsgolvet och beslutas i kemikaliegruppen

Vårt samarbete med Holmen omfattar bland annat tjänsten förrådsdrift. Den innebär att vi på Ahlsell säkerställer att bruken alltid har tillgång till kemtekniska förbrukningsartiklar och visst PSU-material via förrådsskåp som fylls på veckovis. Tillsammans med oss anpassas sortimentet löpande till verksamheten där målsättningen är att de mest miljövänliga produkterna ska hamna i skåpen.

– I Hallsta pappersbruk har vi tio skåp som är placerade i verkstäder, laboratorium och ute i produktionen. Diskussionen om ett eventuellt utbyte av en produkt börjar på verkstadsgolvet och tas sedan vidare upp till Holmens kemikaliegrupp som fattar det slutgiltiga beslutet. Ingenting kommer innanför grindarna som inte har godkänts av kemikaliegruppen, berättar Harri Kekkonen.

Nyheter kopplade till bättre hälsa, säkerhet och miljö

I slutet av april arrangerade Ahlsell en workshop tillsammans med Henkel och deras varumärke Loctite. Syftet var att låta medarbetarna i pappersbrukets verkstäder prova och diskutera olika alternativ till de underhållskemikalier som används, men också att visa en ny arbetsmiljövänlig produktserie inom gänglåsning, gängtätningar och packningar som dessutom är bra ur miljösynpunkt.

Johan Sidenmark är miljö- och hållbarhetsspecialist vid Hallsta pappersbruk. Han uppskattar samarbetet med oss på Ahlsell och initiativet till en workshop som han menar är vägen fram för att göra rätt kemval.

– Vi bedriver ett kontinuerligt arbete med att byta ut miljö- och hälsofarliga kemikalier mot mindre skadliga. Det här är ett område där det händer väldigt mycket. Därför är vi glada över att ha Ahlsell i ryggen som, tillsammans med sina leverantörer, sitter på en kunskap vi inte har. Att de ligger steget före och ofta har förhandsinformation kring kemikalier och nya produkter, sparar tid för oss.

Ahlsell bidrar med mer än bara produkter

Workshopen lockade ett femtontal av Holmens medarbetare som var nyfikna på att få ta del av senaste nytt från Loctite i allmänhet och den nya produktserien i synnerhet. En av deltagarna var Morgan Widlund som arbetar som gruppledare i pappersverkstaden.

– Informationen vi fick fungerar helt klart som en inkörsport till bättre alternativ och en workshop är ett bra sätt att förankra produkterna. Nu vet vi att de finns och kan efterfråga dem. Även om tekniken går framåt kan det vara ett stort steg för oss att byta ut en produkt som vi vet fungerar och har jobbat med i flera år.

Robert Johansson och Håkan Jacobson är specialister på Loctite och höll i workshopen från Henkels sida. De lyfter fördelarna med att få vara på plats i verkstaden och visa produkterna i den miljö där de ska användas.

– Det är alltid lika givande att få träffa slutanvändarna och få ta del av de utmaningar de möter i sin vardag. Efter en workshop är det många som dröjer sig kvar för att dela med sig av sina erfarenheter och ställa frågor. Utöver att diskutera produkterna och deras användningsområden vill vi lyfta fram hur vi tillsammans med Ahlsell, kan vara en pusselbit i Holmens övergripande arbete med hälsa, säkerhet och miljö.

Nu planerar Harri Kekkonen för den minimässa vi på Ahlsell ska hålla på Hallsta pappersbruk om några veckor. Hit är elva av Ahlsells leverantörer inbjudna för att låta brukets medarbetare titta närmare på senaste nytt inom personligt skydd.

– Både workshop och minimässa är bra exempel på hur vi på Ahlsell kan bidra med mer än bara produkter. Det är roligt att Holmen har förstått vår roll och vilken nytta de kan ha av oss och våra leverantörer.

 

Mer om hur vi kan samarbeta kring kloka kemval och förrådslösningar

Industri Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript