Väderbeständigt, brandtåligt och lätt att hantera. Dessutom billigt, hållbart och underhållsfritt. Inte är det konstigt att asbest länge sågs som rena rama mirakelmaterialet. I dag vet vi bättre – både om asbest och dess risker, men kanske framför allt hur vi bäst skyddar oss mot de mikroskopiska cancerframkallande fibrerna. För även om asbest förbjöds 1982, finns materialet fortfarande kvar i många byggdelar där det utgör en risk vid renovering och rivning.
Arbete med asbest kräver tillstånd från Arbetsmiljöverket
Företaget Leeab i Härnösand är verksamma över hela Västernorrland där man i huvudsak utför håltagning, rivnings- och sågningsarbeten liksom byggledning och konsultation inom bygg- och anläggning. I slutet av 2020 utökade Leeab sin palett av tjänster i och med att man ansökte och fick tillstånd av Arbetsmiljöverket att även sanera asbest.
– Vi stöter ofta på asbest ute på arbetsplatserna. Att numera även kunna erbjuda kunden asbestsanering tillsammans med våra övriga tjänster, innebär att det blir mycket smidigare och effektivare för både oss och kunden, säger Leif Erlandsson, vd på Leeab.
Det är mycket att tänka på i samband med att man ska sanera asbest. Därför kräver Arbetsmiljöverket att alla som ska jobba med asbest, genomgår en utbildning för att lära sig om hälsoriskerna och hur man hanterar materialet på ett säkert sätt. Dessutom krävs en medicinsk kontroll med tjänstbarhetsbedömning, liksom uppföljande läkarundersökningar. Men kanske viktigast av allt är att säkerställa att de som arbetar med asbestsanering har tillgång till rätt skyddsutrustning och vet hur den ska användas.
– Säkerheten har högsta prioritet i våra arbeten. Det handlar både om att våra medarbetare ska känna sig trygga på jobbet, men också att de som anlitar oss ska kunna lita på att vi är medvetna om riskerna. Det innebär till exempel att avlägsna material på ett kontrollerat och säkert sätt, säger Leif Erlandsson.
Bilden ovan till vänster visar vilken skyddsutrustning som krävs vid säker asbestsanering.
Med en riskanalys identifierades alla risker och utmaningar
Leeab samarbetar sedan länge med oss på Ahlsell när det gäller inköp av verktyg, maskiner och förnödenheter till verksamheten. Även om majoriteten av beställningarna görs via webbutiken ligger ett samtal till säljaren Emil Nyström alltid nära till hands. Så också den här gången när Leeab insåg behovet av relevant skyddsutrustning och material när uppdragen nu även omfattar asbestsanering. För att kunna hjälpa Leeab på bästa sätt valde Emil att koppla in sin kollega Mats Wihlborg som är specialistsäljare inom Personligt Skydd och snabbt kunde sätta sig in i projektet.
– Som specialistsäljare brinner jag för att skräddarsy lösningar kring personligt skydd där målsättningen är att ingen ska bli skadad eller sjuk på jobbet. När det gäller arbete i miljöer med asbest krävs både skyddsutrustning och rutiner utöver det vanliga för att säkra hälsan.
Mats Wihlborg inledde arbetet hos Leeab med en riskanalys för att identifiera alla de risker och utmaningar som är förenade med just asbestsanering. Vid den här typen av uppdrag krävs ett tryckluftsmatat andningsskydd med helmask där masken även har ett P3-filter som ett säkerhetsfilter om kompressorn skulle sluta fungera. Heltäckande overaller, skyddsstövlar och slitstarka handskar behövs också. Dessutom diskuterades själva avfallshanteringen där det bland annat krävs speciella säckar som ska märkas upp som riskavfall.
På bilden ovan till vänster: Mats Wihlborg, specialistsäljare personligt skydd, på bilden till höger: Tobias Åberg, arbetsledare på Leeab .
Rekommendationerna utgår alltid från Arbetsmiljöverkets regelverk
Specialistsäljarna hos oss på Ahlsell har en hög kompetens kring tekniskt skydd där rekommendationerna alltid utgår från Arbetsmiljöverkets regelverk. Om det dyker upp frågor eller funderingar är det lätt att involvera leverantörerna som gärna ställer upp i arbetet med att hitta den bästa lösningen för varje kund.
– Utmaningen för oss var att hitta vettiga grejer som fungerar i vår vardag. Här fick vi väldigt bra hjälp av Mats som utifrån riskanalysen tog fram en helhetslösning med allt från verktyg och maskiner till personligt skydd och material för att hantera avfallet. Mats gick också igenom hur skyddsutrustningen ska rengöras och förvaras efter det att den använts, berättar Tobias Åberg som är arbetsledare på Leeab.
Kontinuerlig dialog kring uppdateringar och förbättringar
Leeabs satsning på asbestsanering har gett utdelning och genererat nya uppdrag. I snitt har man ett saneringsuppdrag i veckan som roterar mellan två arbetslag. Utrustningen fungerar som den ska och man har en kontinuerlig dialog med oss på Ahlsell kring eventuella uppdateringar och förbättringar.
– Vi uppskattar verkligen Ahlsells satsning på hälsa och säkerhet som tydligt visar att de är en helhetsleverantör av både produkter och kompetens. Det känns tryggt att vi har en samsyn kring vad vi vill åstadkomma ute på våra arbetsplatser i form av god arbetsmiljö för våra medarbetare, avslutar Leif Erlandsson.