Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Conlit® Fire Mat – när arbetsmiljö och hållbarhet får avgöra

2023-10-11

Tack vare ambitiösa satsningar har Rockwool lyckats minska sina CO2-utsläpp drastiskt vilket syns i miljödeklarationerna för deras brandnätmatta av stenull – Conlit® Fire Mat. Ahlsells kund Kaefer AB uppskattar nätmattan och lyfter både fram den höga kvaliteten och miljöfördelarna.

Conlit® Fire Mat är en högkvalitativ nätmatta med många fördelar som bidrar till att göra installationen enklare och snabbare. Mattan är tillverkad av icke-brännbar, fukt och vattenavvisande Rockwool stenull och finns med komfortytskikt och svart armerad alu-folie. Båda varianterna är godkända för utvändig brandisolering av cirkulära kanaler i klass EI 15 till EI 120. De är typgodkända av RISE och dokumenterade enligt den europeiska standarden SS-EN 1366-1:2014.

 

Investeringar i mer hållbar produktion ger utdelning

Efter flera år av tester och teknikutveckling har tre av Rockwools fyra fabriker nu gått över till att producera stenull med fossilfria bränslen i form av el och biogas. Skiftet av bränsle skedde i januari 2021 och har minskat koldioxidutsläppen från fabrikerna med 70 procent jämfört med 1990.

– Vi har gjort stora investeringar för att åstadkomma en mer hållbar produktion. Dessa har gett utdelning och i dag kan vi presentera marknadens bästa tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer, EPD:er, för våra brandnätmattor av stenull. Vår förhoppning är att det ska gynna aktörer med höga miljökrav, säger Tomas Larsson, KAM på Rockwool.

 

Bättre arbetsmiljö, väger mindre och är lättare att hantera och montera

I Umeå pågår just nu byggnationen av Carlslundsskolan med tillhörande idrottshall, fotbollsplan och skolgård som ska stå klar lagom till terminsstarten hösten 2024. I projektet har Kaefer AB anlitats för att utföra isoleringen av ventilation- och rörinstallationerna. De utför också brand- och ljudtätningar för samtliga installationer.

Kaefer AB är ett globalt företag som tillhandahåller tjänster inom bland annat teknisk isolering, byggnadsställning, byggnadsplåtslageri, passivt brandskydd och asbestsanering. Under våren 2023 har Kaefer AB etablerat sig i Umeå och Örnsköldsvik. Kaefer har ett nära samarbete med Ahlsell som är en av företagets största materialleverantörer.

– Vi trivs med stenull, bland annat eftersom den typen av isolering bidrar till en bättre arbetsmiljö för våra montörer. Conlit® Fire Mat har dessutom lägre densitet än andra fabrikat på marknaden vilket gör att den väger mindre och därigenom är lättare att hantera och montera. Det är över lag en mycket bra produkt, säger Johan Sandberg som är avdelningschef hos Kaefer i Umeå.

 

Kaefer främjar alla aspekter av hållbarhet

Till installationerna i Carlslundsskolan har Kaefer köpt in cirka 5 500 kvadratmeter isolering från Rockwool, varav cirka 2 000 är Conlit® Fire Mat. Sammanlagt handlar det om omfattande leveranser motsvarande fyra fullastade långtradare.

– En utmaning i den här typen av projekt är att vi arbetar med skrymmande produkter, samtidigt som lagringsmöjligheterna på byggplatsen ofta är begränsade. Det gör att vi uppskattar Ahlsells välfungerande logistik där vi kan få leveranserna i takt med att materialet ska monteras, säger Johan Sandberg.

Kaefer uppskattar Rockwools ambitiösa skifte till fossilfria bränslen som innebär att fabrikerna har kunnat minska sina koldioxidutsläpp med 130 000 ton per år, jämfört med vad man släppte ut 1990. Det motsvarar koldioxidutsläppet som 462 626 flygturer för en passagerare mellan Köpenhamn och London genererar.

– Inom Kaefer främjar vi alla aspekter av hållbarhet, bland annat genom att tillhandahålla tjänster som hjälper våra kunder att minska deras klimatavtryck. Då faller det sig naturligt att vi prioriterar pålitliga produkter som ger ett så lågt CO2-avtryck som möjligt, avslutar Johan Sandberg.

Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript