Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Allt ljus på vinterparadiset Billingen

2021-03-05

Lagom till vintersäsongen stod det nya Billingecentret högst upp på berget Billingen i Skövde färdigt att tas i bruk. Byggnaden är en del av Billingens Vasaloppscenter och fungerar som navet för fritidsupplevelser året runt. De genomtänkta och tidlösa belysningslösningarna skapar en välkomnande och varm atmosfär och är projekterade av oss på Ahlsell i samarbete med Källströms Elektriska.

Billingen är Skövdes eget berg dit generationer har sökt sig för friluftsliv och naturupplevelser. Sedan årsskiftet står nu även Billingecentret klart att tas i bruk. Under det gångna året har byggnaden, som tidigare gick under namnet Blå Hallen, fått nytt liv och uppdaterats till ett efterlängtat nav för besökare till Billingens Vasaloppscenter.

Ett nära samarbete kring ljussättningen av Billingecentret

Projektet har drivits som en partneringentreprenad mellan Skövde kommun, PEAB och flera entreprenörer där Källströms Elektriska ansvarat för elinstallationerna. Det är ett expansivt företag med ett femtiotal medarbetare och verkstad och kontor i Skövde, Tibro och Mariestad. För att få hjälp att projektera belysningen vände man sig till Jothanna Enqvist som är en av våra specialistsäljare inom belysning. Det banade väg för ett nära samarbete kring ljussättningen av Billingecentret med bland annat sportbutik, cafe & restaurang, gym, konferensutrymmen och kontorslokaler för anläggningens medarbetare.

– Vi är i början på ett väldigt bra samarbete med Källströms Elektriska som har spännande uppdrag över hela Skaraborg. Det är ett expansivt företag med bred kompetens och vi är glada över att få vara med på deras resa, säger Johan Eriksson, säljchef inom El på Ahlsell.

Belysningsspecialist med kompetens hittar rätt lösningar

Jonas Svantesson är projektledare och elprojektör på Källströms Elektriska. Han menar att en belysningsspecialist med Jothannas kompetens tillfört otroligt mycket i samarbetet med Ahlsell och för projektet som helhet.

– Jothanna kommer aldrig med några enkla standardlösningar utan lägger ner mycket tid och arbete för att lyfta fram det unika i varje enskilt projekt. Dessutom har hon de rätta kontakterna hos leverantörerna och är inte bunden till några givna fabrikat.

Belysning anpassad efter byggnadens olika funktioner

Jothanna Enqvist menar att en av utmaningarna i arbetet med Billingecentret har varit att anpassa belysningen till byggnadens olika funktioner. Medan kontorslokaler och konferensutrymmen har sina krav, måste man tänka på ett annat sätt när man ljussätter en butik eller restaurangmiljö.

Invändigt har ett nytt våningsplan adderats kring den befintliga limträkonstruktionen där olika verksamheter ligger samlade kring ett centralt atrium. Här hänger den droppformade pendelarmaturen Concido som passar fint i partier med högre takhöjder där det rundstrålande ljuset i ovandelen ger en jämnt belyst yta.

– Vi ville att den vackra limträstommen skulle få ta för sig. Därför föll valet på Concido som är en vacker och tidlös armatur som inte tar över. Att allting är DALI-styrt ökar flexibiliteten och gör att man enkelt kan styra belysningen utifrån vilken stämning man vill skapa i rummet, säger Jothanna.

Även utvändigt spelar valet av belysning stor roll för hur man vill att byggnaden ska upplevas. Billingecentrets svarta träfasad har en hög detaljeringsgrad som lyfts fram med armaturer som är fästa under takutsprånget. Ljuskupolen på taket kan liknas vid en lykta där ledlister fastsatta i profiler ger ett släpljus ner över taket. På insidan sitter trefasskenor med spottar som lyser upp taket inifrån.

En armatur som är återvinningsbar till 99 procent

Armaturen i konferensrummen förtjänar lite extra uppmärksamhet då den ingår i ett nytt, innovativt koncept kring belysningsarmatur som tar avstamp i modern cirkulär ekonomi. Konceptet heter ECOLUMI och kommer från JK Belysning som är ett nytt företag på den svenska belysningsmarknaden. ECOLUMI skiljer sig från mängden på flera sätt, bland annat genom att armaturen dels är optimerad för en stor indirekt verkan samt att den också är indirekt i sig själv.

– Det här är en perfekt ersättare till de vanliga 60 x 60 plattorna och erbjuder ett bättre ljus i den här typen av miljöer. Dessutom har återvinningsföretaget Stena Recycling varit delaktiga i designfasen. Arbetet har lett fram till att ECOLUMI är återvinningsbar till 99 procent, viket gör det till en hållbar produkt som vi gärna vill lyfta fram och erbjuda i vårt sortiment, säger Jothanna Enqvist.

Uppfyller kommunens krav på hållbarhet

Pär Bladh är teknisk specialist på fastighetsavdelningen i Skövde kommun och har varit delaktig i arbetet med Billingecentret från start till mål. Han är nöjd över resultatet och samarbetet med både Källströms el och Ahlsell som varit måna om att installationerna ska vara lätta att hantera och uppfylla kommunens långtgående krav på hållbarhet.

– Jag är tacksam över att vi har fått så många inspirerande förslag från Jothanna som verkligen brinner för belysning. Det är kvalitet rakt igenom och resultatet är bättre än vad jag kunnat föreställa mig. Huset är väldigt vackert och tack vare de innovativa och genomtänkta belysningslösningarna kommer det till sin fulla rätt dygnets alla timmar.

 

Mer läsning för dig som jobbar inom elinstallation eller fastighet

EL Fastighet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.