Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ett blyfritt alternativ för hållbara VVS-installationer

2020-03-05

Vid Hammarlundens skola i värmländska Hammarö pågår just nu byggnationen av en ny F-6 och två idrottshallar. Assemblin ansvarar för VVS-installationerna i projektet som är det första i Sverige där LK Systems nya, blyfria sortiment installeras. – Det känns bra att vi kan välja mässingsprodukter som lever upp till beställarnas höga miljömässiga krav, säger Olle Bergsman, projektledare på Assemblin.

I dag tillverkas många installationsprodukter av traditionell mässing. Materialet har goda egenskaper, men innehåller också en mindre andel bly som klassas som ett miljöfarligt ämne och på sikt bör fasas ut. På LK Systems drar man sitt strå till stacken genom att lansera den nya produktserien LK Universal Eco. Här har man blyfri mässing i presskopplingar, fördelare och väggdosor. Något motsvarande sortiment finns inte på den svenska marknaden i dag.

– Vi märker att allt fler beställare ställer miljömässiga krav på de produkter som byggs in i fastigheter. Som Nordens ledande aktör för värme- och tappvattensystem måste vi ta vårt ansvar att tillsammans med våra beställare leda utvecklingen i en mer hållbar riktning. Därför kommer vi att fortsätta arbeta för att hitta nya lösningar och kontinuerligt utöka vårt blyfria sortiment, säger Björn Lindberg, utesäljare LK Systems.

LK Systems får tåget att rulla i rätt riktning

Assemblin använder sig av miljödatabasen Sunda Hus som innehåller en mängd funktioner för installatörer som vill arbeta systematiskt med medvetna materialval. Det är ett av marknadens största system med bedömda byggvaror och ett verktyg som kan verifiera beställarens krav. Databasen klassificerar produkterna med betyg A, B, C+, C- och D där A är bäst och D sämst. En traditionell mässingsprodukt hamnar i C- eller D, medan LK Systems nya blyfria sortiment är B och C+ klassat.

Olle Bergsman, projektledare på Assemblin, menar att det finns mycket att önska när det gäller att sänka blyhalten i installationsmaterial. Därför uppskattar han att LK Systems går i bräschen för att få tåget att rulla i rätt riktning.

– I projektet i Hammarö har vi dold rördragning ner till toaletter och tvättställ och behöver därför välja ett rör i rörsystem. Det var när jag gick in i Sunda Hus och tittade efter ett fabrikat som var miljömässigt okej att använda som jag upptäckte det nya blyfria sortimentet från LK Systems. Mässingsprodukter behövs i de flesta installationer. Det känns bra att vi kan fortsätta använda dem och samtidigt göra ett hållbart val.

Ett bra exempel på nya och mer hållbara produkter

Produkterna i LK Systems nya blyfria sortiment finns att beställa hos Ahlsell och är typgodkända av det svenska certifieringsföretaget KIWA Sverige.

– LK Systems är ett bra exempel på en samarbetspartner vars innovationer hjälper oss att utöka vårt sortiment och erbjuda våra kunder nya, mer hållbara produkter, säger Matts Falck, teknisk produktchef på Ahlsell.

 

Mer läsning

Ahlsells hållbarhetsarbete

VS Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.