Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ahlsell anordnar skyddsdag hos Vattenfall

2019-03-11

Ahlsell driver sedan en tid tillbaka ett utvecklingsprojekt tillsammans med Vattenfalls skyddsgrupp. Syftet är att standardisera Vattenfalls skyddsprodukter, men också att öka kunskapen och belysa vikten av att höja frisknärvaron och minimera de skador som faktiskt sker.

Mötena, där representanter från de flesta av energiföretagets enheter ingår, har hittills skett kvartalsvis via Skype. I början av januari fick gruppen möjlighet att ses på den skyddsdag som Ahlsell anordnade på Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Skadeförebyggande arbete på ett djupare plan

- Vi har hittat en bra rutin i arbetet med Vattenfalls skyddsgrupp, säger Johan Goot som är KAM PSU på Ahlsell. Nu fördjupar vi vårt samarbete genom att dela med oss av den kompetens som alla våra specialistsäljare inom personligt skydd besitter inom området. Målsättningen är att vi inte bara ska leverera produkter, utan hjälpa Vattenfall i deras skadeförebyggande arbete på ett djupare plan.

Dagen inleddes med en genomgång av aktuell statistik från Arbetsmiljöverket som beskriver vilken typ av skador som oftast föranleder sjukskrivningar. Därefter hölls tre utbildningsblock, ledda av Ahlsells specialistsäljare, kring olika riskområden med fokus på handen, foten och ögat. Deltagarna fick bland annat lära sig mer om handens och fotens anatomi och vad som är viktigt att tänka på när man väljer handskar, skor och sulor. Dagen avslutades med ögat och en presentation av ögonskydd avsedda för olika arbetsmiljöer.

Viktigt att satsa på de rätta produkterna

Björn Lundmark är en av deltagarna i Vattenfalls skyddsgrupp som uppskattar initiativet. Han är skyddsingenjör och representerar Forsmarks kärnkraftverk där hans ansvarsområde är att tillhandahålla rätt omfattning av korrekt skyddsutrustning. Kärnkraftverket har cirka 1 150 egna medarbetare och runt 400 inhyrda på heltid. Vid de årliga revisionerna samlas melllan 1 000 och 1 500 specialister inom olika områden på Forsmark. Det innebär att antalet personer som finns på plats för att arbeta i kärnkraftverket då kan uppgå till det dubbla.

- Kombinationen av utbildning och att vi får klämma och känna på olika skyddsprodukter är jättebra. Vi har krav på oss att dra ner på kostnaderna och en del i samarbetet handlar om att begränsa sortimentet och inte ligga på en massa lager. Det händer mycket inom det här området och vi vill förstås satsa på de rätta produkterna.

Tips, idéer och värdefullt erfarenhetsutbyte

Linda Törnquist är arbetsmiljöingenjör på Vattenfall Värme som förser landet med fjärrvärme. Hon tycker att det är positivt att träffas fysiskt och nätverka med sina kolleger i företaget.

- Jag hoppas att vi kommer jobba vidare med liknande tematräffar. I dag har pratat om handen, foten och ögat, men det finns fler inriktningar inom personligt skydd. Skyddsdagen är ett bra tillfälle för erfarenhetsutbyte där vi kan få tips och idéer och lägga grunden för en gemensam plattform.

Vi kan bidra med mer än bara produkter

Mellan varje block fick deltagarna sträcka på benen och möjlighet att titta närmare på olika typer av skyddsprodukter. Den som ville kunde få sina fötter scannade med en fotscanner som känner av fotens belastningspunkter och mäter fotvalvets höjd. Information som ligger till grund för valet av lämplig sula i skyddsskon.

- Vår övergripande strategi är att hjälpa Vattenfall med kostnadsbesparingar men också att initiera samarbeten och dela med oss av vår kompetens, säger Karl-Johan Hübinette, KAM Industri på Ahlsell. Skyddsdagen är ett bra exempel på hur vi kan bidra med mer än bara produkter och som kan appliceras på fler av industridivisionens sortiment. Det är roligt att Vattenfall har förstått vår roll och vilken nytta de kan ha av oss.

 

Mer läsning för dig intresserad av hälsa, miljö och säkerhet:

Industri Bygg VS

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.