I byggnader används både armerad och oarmerad betong. I armerad betong används stålstänger som kallas armeringsjärn. Betong tål tryckbelastningar väl, men spricker lätt i armerad betong används, medan stål tål dragspänningar mycket bra. Här reder vi ut vad du behöver tänka på när det gäller infästningar och sprucken/osprucken betong.
Små sprickor betraktas inte som fel
Betongkonstruktioner kan ha sprickor orsakade av yttre förhållanden, spänningar och laster, men sprickorna betraktas inte som fel om de är små. En väl utformad armering begränsar sprickornas utbredning och överför dragkraften över sprickorna så att sprickorna inte kan utvidgas och skada konstruktionen.
Belastning på sprucken/osprucken betong
Om en betongplatta mellan två stödpelare belastas uppifrån, så blir det dragning i plattans underdel och tryck i plattans överdel beroende på plattans egenvikt och lastens inverkan. I plattans överdel uppkommer alltså tryckkrafter och i underdelen dragkrafter. Betongen i överdelen tål tryckspänningen men plattans underdel måste armeras för att ta upp dragspänningarna så att sprickorna i konstruktionen inte blir för stora.
Använd endast godkända infästningar i sprucken betong
När infästningar görs i betongens sprickzoner bör du uppmärksamma att sprickorna minskar underlagets belastningskapacitet och på så sätt påverkar infästningens hållfasthet. Det finns flera olika infästningar för sprucken betong i Sormats sortiment, bland annat expansionsankare och karmpluggar S-UF® och S-UP®.
Om infästningen är lämplig för sprucken betong, anges det uttryckligen i produktinformationen.
Kom ihåg:
Det europeiska tekniska godkännandets (ETA) option 1–6 som gäller för sprucken och osprucken betong, medan option 7–12 endast gäller för osprucken betong. Var särskilt försiktig med infästningar i taket och på väggar över huvudhöjd!