På bilden ovan: Tomas Pettersson Egnell (till vänster), innesäljare inom El installation på Ahlsell och Martin Niklasson (till höger), vd på Eltjänst i Lerum.
Att enkelt och smidigt kunna ladda sin elbil borde vara lika självklart som att kunna tanka sin bil. Det tycker man i samfällighetsföreningen Uddared III i Floda som valt att framtidssäkra medlemmarnas bilägande genom att installera 246 laddboxar för elbilsladdning från Garo i garagen. Föreningen hade tidigare ansökt och fått bidrag beviljat från Naturvårdsverket motsvarande 50 procent av investeringen.
Ahlsells största leverans av laddboxar
Valet av installatör föll på Eltjänst i Lerum. Företaget är beläget i Stenkullen och de fem medarbetarna utför både servicearbeten och entreprenader i Göteborg med omnejd. Under de senaste åren har man blivit varse den stora efterfrågan på laddboxar där antalet förfrågningar hela tiden ökar. Eltjänst i Lerum gör majoriteten av sina inköp via Ahlsell som tidigare fått förtroende att leverera laddboxar till mindre installationer.
– Just det här projektet är unikt då det är en av Ahlsells enskilt största laddaffärer. Det är ett långt och gediget arbete som ligger bakom affären där alla involverade gjort sitt bästa för att uppfylla samfällighetsföreningens krav kring både pris och produkt, säger Tomas Pettersson Egnell som är innesäljare El Installation på Ahlsell.
Lastbalansering ger effektiv elbilsladdning
Efter ungefär ett års projektering och förarbete är nu laddboxarna på plats i de 246 garagen. Själva installationen påbörjades i januari och slutfördes i slutet av april. Varje garageplats är nu utrustad med varsin laddbox som kommunicerar inbördes och fördelar strömmen rättvist och elsäkert genom ett nytt kablage för elbilsladdning. Tack vare nya elcentraler kan den nuvarande ingående elen ökas från 25 A till 50 A. Det innebär att fler elbilar kommer att kunna laddas när behovet ökar.
– I dagsläget är det bara cirka 10 procent av laddboxarna som används, men det kommer successivt att bli fler. Att anläggningen är dynamiskt lastbalanserad gör att laddboxarna anpassas till hur mycket el som används till elbilsladdning i varje givet ögonblick. Samtidigt kan anläggningen användas mer effektivt, så att bilarna laddar snabbare, utan att huvudsäkringen löser ut eller att man behöver uppgradera till ett dyrare elnätsabonnemang, säger Martin Niklasson som är vd på Eltjänst i Lerum.
Steget före med materialbeställningarna
Eltjänst i Lerum valde att dela upp leveranserna från Ahlsell i fyra delar då man inte ville ligga på lager med de dyra laddboxarna, men inte heller riskera att stå utan material. Utöver laddboxarna ansvarade Ahlsell även för leveranserna av installationsmaterial i form av kabel, dosor, fästmaterial och material till de nya elcentralerna.
– I en stor installation som denna är planeringen a och o. Det gäller att ligga steget före med materialbeställningarna och att ha en jämn bemanning av duktiga medarbetare som ser till att arbetet flyter på, säger Martin.
Driftsäker anläggning och svensktillverkade delar
De ansvariga i samfällighetsföreningen hade god kunskap om elbilsladdning. De prioriterade en driftsäker anläggning installerad av en lokal entreprenör och gärna med svensktillverkade delar. Att en representant från Garo besökte föreningen i Floda och berättade om den föreslagna lösningen, bidrog till att skapa förtroende.
– Gör man en så här stor investering är det viktigt att välja ett fabrikat som kommer att finnas kvar över tid. Garo har verkligen ställt upp och hjälpt oss att sy ihop affären, säger Tomas.
I slutet av april avprovades och överlämnade Eltjänst i Lerum anläggningen till samfällighetsföreningen Uddared III. Att 246 laddboxar nu finns på plats i garagen gör det helt klart enklare för medlemmarna att gå över till ett mer klimatsmart bilägande.