Den utfasning av ljuskällor som nu sker har sitt ursprung i Ekodesignförordningens beslut att ta bort undantaget för kvicksilver i de ljuskällor som tidigare fanns med i RoHS-direktivet. Beslutet är bra på många sätt, inte minst eftersom vi kan minska mängden kvicksilver som riskerar att spridas i vår miljö. Det är ett av våra farligaste miljögifter som inte bryts ned när det samlas i mark, vatten eller i levande organismer.
Utfasningen innebär också att vi ökar energieffektiviteten. Enligt Energimyndigheten kommer den att ge en energibesparing på cirka 310 miljarder kWh utöver en minskning av kvicksilver med cirka 5,4 ton inom EU fram till år 2035.
– Även om utfasningen i grund och botten är bra, så märker vi att den skapar lite oro på marknaden. Från Ahlsells sida har vi därför kört genomgångar kring vad som gäller kring utfasningen, både internt och hos våra kunder för att berätta om vilka alternativ som finns, säger Magnus Eriksson som är en av Ahlsells nio specialistsäljare Belysning.
Byta till LED-lysrör i befintlig armatur eller bygga om
Det finns egentligen tre möjliga alternativ för den som behöver byta sin belysning. Antingen kan man byta till LED-lysrör som passar befintlig armatur. Det finns också möjlighet att bygga om sin armatur med en konverteringssats eller så kan man byta ut sin befintliga lysrörsarmatur mot en ny LED-armatur.
– Idag finns ett stort utbud av effektiva och kvicksilverfria LED-lysrör och LED-armaturer som kan ersätta lysrör och lampor med kvicksilver i. Här gäller det att ta reda på om LED-ersättaren verkligen passar i armaturen då elektroniken i de olika delarna måste prata samma språk. Det kan vara lite bökigt och ett tips är att ta hjälp av de kompatibilitetslistor som finns tillgängliga, fortsätter Magnus Eriksson.
Man ska också vara medveten om att ljusbilden kan förändras i den befintliga anläggningen. Traditionella lysrör avger lika mycket ljus i alla riktningar, medan LED-ersättaren inte är rundstrålande utan bara har 180 graders spridningsvinkel.
Det finns även konverteringssatser som kan användas för att bygga om gammal lysrörsarmatur så att den passar för 230V AV LED-lysrör.
Uppgradera till en mer energismart anläggning
Det tredje alternativet är att se utfasningen som en möjlighet att se över sin ljusmiljö och byta hela armaturen. Då kan man även passa på att uppgradera sin anläggning och göra den mer energismart, till exempel genom att planera för reglering och styrning som öppnar upp för ännu större energibesparing.
– Det finns mycket att vinna på att byta till modern LED-belysning. Både ur ett arbetsmiljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Belysningen i en lokal spelar stor roll för människorna som vistas och arbetar där. Ett utbyte innebär garanterat en energibesparing på 50 procent vilket självklart påverkar elräkningen, säger Tony Uhre, marknadschef Belysning på Ahlsell.
Satsa på en framtidssäkrad investering
Enligt belysningsbranschen är det i dagsläget 17 miljoner ljuspunkter med gamla ljuskällor som behöver bytas. Det betyder att det ligger ett gediget arbete framför oss. En bra början är att inventera sin belysning och därefter göra en behovsanalys.
– Från Ahlsells sida tycker vi att man ska se utbytet som en möjlighet att förbättra arbetsmiljön och trivseln och samtidigt sänka sin energiförbrukning. Att byta till modern LED-armatur är en framtidssäkrad investering som ger stor utdelning och där miljön är den största vinnaren, avslutar Tony Uhre och Magnus Eriksson.