Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Så är du rätt klädd på byggarbetsplatsen

2022-03-10

Vi strävar efter att vara våra kunders förstahandsval när det kommer till skräddarsydda lösningar kring hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. Därför har vi tagit fram den här guiden där vi berättar hur du klär dig rätt på byggarbetsplatsen - för din trygghet!

Här kan du se vilken personlig skyddsutrustning du behöver för att känna dig trygg och säker och uppfylla grundkraven på en byggarbetsplats.

1. Skyddshjälm

Skyddshjälm med knäppt hakrem ingår i den obligatoriska skyddsutrustning som gäller för besökare på de flesta byggarbetsplatser. Se också till att du har tillhörande hörselkåpor för hjälmmontage som dämpar ljud. Alla varumärken fungerar inte med varandra så säkerställ att hjälp och hörselkåpr är kompatibla. Ta också för vana att kontrollera dina hörselkåpor regelbundet och byt ut skadade delar direkt så behåller de sin funktion längre.

2. Skyddsglasögon

Skyddsglasögon är ett grundkrav på många större byggarbetsplatser. De finns i många olika modeller för olika syften. Ett tips är att välja skyddsglasögon med smala, tätsittande skalmar som fungerar tillsammans med dina hörselkåpor. Använder du glasögon finns det modeller som kan bäras över de flesta vanliga glasögon och ger bra skydd utan att störa.

3. Skyddshandskar

Det finns inte några specificerade krav på skyddshandskar för besökare så välj ett par som passar "som handen i handsken", det vill säga i rätt storlek, med bra passform som ger rörlighet och fingerkänsla vilket krävs när du till exempel behöver göra anteckningar. Komplettera gärna med ett par fodrade skyddshandskar för vinterbruk så du slipper frysa.

4. ID06-kort

Du som vistas på byggarbetplatser måste kunna legitimera dig med ett ID06-kort. Kortet ska bäras väl synligt och väljer du att ha det hängandes runt halsen är det viktigt att du använder en lanyard med säkerhetsknäppe som öppnas om du skulle fastna i något. Du kan också fästa ditt kort med ett clip på byxan eller någon annanstans där det syns bra.

5. Varselkläder

På varje arbetsplats där någon form av trafik förekommer ska varselkläder användas, vilket även gäller besökare. Certifierade varselvästar är indelade i tre olika klasser beroende på hur mycket färgat material och reflexmaterial västen är tillverkad av. Klass 1 har den lägsta synbarheten och klass 3 den högsta. Som besökare behöver du ha en varselväst som uppnår den klassificering som krävs på den arbetsplats du ska besöka. Västen på bilden är en klass 2 väst som fungerar i de flesta fall. Tänk på att en eventuell dragkedja på plagget ska vara stängd.

6. Skyddsskor

Skyddsskor finns i många olika modeller och material beroende på i vilken slags arbetsmiljö de ska användas. Som besökare behöver du ha skyddsskor som är försedda med tåhätta och spiktrampskydd.

3 snabba tips för dig som använder skyddskläder

1. Kolla upp vad som gäller kring klädsel och skyddsutrustning på den byggarbetsplats du ska besöka

2. Införskaffa en väska till din skyddsutrustning som du alltid har liggande i bilen

3. Ta hand om din skyddsutrustning. Håll den ren och snygg så förlänger du livstiden

Hitta dina skyddskläder här

Bygg Guider & inspiration

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript