Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Prefab på rillat ger tidsbesparing

2019-10-07

Att det sparar tid – det är den stora vinsten med prefab på rillade rör. Christian Bäckvall, projektledare på Umia, jobbar just nu med det 17 våningar höga bostadshuset Soltornet i Norrtälje och vet hur viktigt det är att välja prefab på de ställen där det passar bäst.

I Norrtälje hamn, på platsen där det tidigare stod en silo, byggs nu brf Soltornet. Det är en 17 våningar hög byggnad där det unika läget med utsikt över kajen, vattnet, parken och staden, skapat stor efterfrågan på de 87 lägenheterna.

Prefab på rillade rör från Ahlsell

Umia Stockholm har totalentreprenad på el, rör och ventilation och har jobbat med projektet sedan byggstarten 2016. För delar av rörläggningen har man valt att använda prefab på rillade rör, levererade av Ahlsell. Och precis som alla projekt har Soltornet sina speciella utmaningar.

– Eftersom huset är 17 våningar högt så kan inte brandkåren dra slang hela vägen upp. Därför har det installerats ett rör istället för en slang, som är kopplat direkt till en pump. För det långa, raka röret har vi valt prefab, eftersom det passade extra bra, säger Christian Bäckvall.

Fördelen med prefab på rillade rör är tidsvinsten för montörer

Christian tycker att den stora fördelen med att använda prefab på rillade rör utan tvekan är tidsvinsten för montörerna.

– I princip alla projekt är ju väldigt tidspressade i dag. Med prefab lyfter man ett betydande arbetsmoment från montörerna, vilket gör att de kan lägga den tiden på något annat. Det är en stor fördel, säger Christian Bäckvall.

Prefab passar bäst i nyproduktion

Brf Soltornet är ju en nyproduktion – och det är också här som prefab på rillat generellt passar bäst, tycker Christian. Här finns det färska ritningar som man kan hämta mått ifrån och det som står på pappret är det som gäller.

– I nyproduktion skulle jag säga att man på utvalda delar kan köra prefab till 95 procent utan problem. Sedan är det alltid några procent som kräver speciallösningar, som man får göra själv. I Soltornets fall fick vi till exempel själva ordna till den sista biten, från stammen till pumpen, säger Christian Bäckvall.

I ROT-projekt kan det vara knepigare med prefab, i alla fall om man vill gå på ritning.

– Där kan det ju till exempel ha lagts på nya golv som adderar några centimeter per våning. Och ett par centimeter i fem våningar, eller 17, gör ju att det blir jättefel högst upp. Så i sådana projekt måste man mäta själv, eller avstå från prefab. Vilket alternativ som är mest tidseffektivt får man räkna på för varje projekt, säger Christian Bäckvall.

Jan Liljegren, ansvarig säljare på Ahlsell i Stockholm, håller med.

– När man jobbar med prefab på rillat så är givetvis ett korrekt underlag för beställningen helt avgörande för om projektet ska lyckas eller inte. I Soltornet, som faktiskt är vårt första prefab-projekt, tycker jag att det har fungerat alldeles utmärkt, avslutar Jan Liljegren.

VS

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript