Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Livsviktiga leveranser under coronapandemins framfart

2020-06-04

Helgjour på logistikcentrum i Hallsberg och säljare på helspänn redo att ta emot nya beställningar. När Nano Miljö fick i uppdrag att leda installationen av medicinska gaser på fältsjukhuset vid Stockholmsmässan i Älvsjö, var Ahlsell stand-by för att snabbt kunna bistå med material och leveranser.

I Coronapandemins första skede ökade behovet av vårdplatser för de svårast sjuka i covid-19 i snabb takt. I det pressade läget fattade Socialstyrelsen beslut om att bygga ett fältsjukhus i Stockholmsmässan i Älvsjö.

Även om sjukhuset inte behövdes just nu kan resurserna från Älvsjö komma att användas i andra regioner framöver.

En fredagseftermiddag i slutet av mars fick Robin Nilsson, biträdande verksamhetschef på Nano Miljö, en förfrågan om han och hans medarbetare hade möjlighet att ansvara för de medicinska gasinstallationerna i fältsjukhuset. Tiden var knapp och arbetet behövde dra igång redan på måndagen.

- Vi tackade självklart ja till uppdraget som handlade om att på väldigt kort tid skapa förutsättningar för att kunna rädda liv, säger Robin Nilsson.

Ett hedersamt detektivarbete

Nano Miljö kontaktade i sin tur Ahlsell för att säkerställa att de kunde fungera som uppbackning i projektet och säkerställa materialflödet till installationerna. I ett extremt läge som detta skulle det krävas insatser utöver det vanliga för att allting skulle fungera. Christoffer Åkerlund som arbetar i Ahlsells butik i Södertälje blev ”spindeln i nätet” och styrde upp beställningar och leveranser under helgen.

- Det var en helt ny situation för alla inblandade och varken jag eller min kontaktperson i Hallsberg hade rutiner för hur vi skulle arbeta. För mig som vanligtvis jobbar med VS var det en utmaning att hitta rätt bland infästning, verktyg, maskiner och förbrukningsmaterial som jag vanligtvis inte brukar hantera. Det var något av ett detektivarbete, men ett hedersamt sådant, säger Christoffer Åkerlund.

Tvättade kopparrör var en flaskhals

Inne i Stockholmsmässans största utställningshall byggdes sjukhussalar upp och efter bara några dagar stod 550 vårdplatser klara vilket är lika många som Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge har gemensamt. Nano Miljö hade som mest 40 montörer på plats och trots långa dagar och krävande arbetspass var stämningen hög.

- Utmaningen var att ha ett konstant materialflöde. När hela världen är i kris efterfrågar alla samma saker samtidigt. Det gäller inte bara om skyddsutrustning till vårdens medarbetare. Det var även brist på de rör som vi behövde, berättar Robin Nilsson.

Ett annorlunda, men livsviktigt projekt

Rören som används i sjukvården behöver vara klassade för medicinsk användning och tvättade på ett speciellt sätt. Ahlsell kunde bistå med 5 000 meter kopparrör som fick skickas till Kalmar för tvättning innan de kunde installeras i fältsjukhuset.

- Jag är oerhört stolt över alla medarbetare och tacksam över samarbetet både med underentreprenörer och leverantörer. Tillsammans har vi visat en enorm styrka i detta annorlunda, men livsviktiga projekt. Det har väl aldrig hänt att jag önskat att det vi installerar inte ska komma till användning, men förhoppningsvis kommer sjukvården att klara krisen utan att fältsjukhuset behöver öppnas, säger Robin Nilsson.

Robins önskan gick i uppfyllelse och i början av juni fattade Region Stockholm beslut om att avveckla fältsjukhuset. Även om man inte har behövt använda någon av platserna har sjukhuset fungerat som en försäkring i en orolig tid. En tid då man var tvungen att planera för det värsta men hoppas på det bästa. Erfarenheterna från uppbyggnaden av fältsjukhuset kommer nu att sammanställas och dokumenteras för att kunna dra lärdomar inför framtiden.

VS Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.