Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Klimatsmart träbygge i Frostaliden

2020-06-04

I Frostaliden i Skövde står nu Sveriges största bostadsområde med höga hus byggda med trästomme klart. Här har det kommunala bostadsföretaget Skövdebostäder uppfört sex punkthus med totalt 189 klimatsmarta lägenheter. Ahlsell har samarbetat med flera av entreprenörerna i projektet, bland annat Peab som ansvarat för byggnationen av husen.

Bostadsområdet Frostaliden är en del av det nationella projektet Trästad vars syfte är att vidareutveckla det moderna trähusbyggandet. Projektet har fått mycket uppmärksamhet under de år som byggprocessen pågått. Visionen är att Frostaliden ska ligga i framkant när det gäller klimatsmarta lösningar och visa vägen mot en miljömässigt hållbar framtid.

Ett miljöprojekt byggt med trästomme

Peab har byggt de sex niovåningshusen, komplementbyggnader och garagelängor där trä är det dominerande materialet för både stomme och fasad. Fokus har legat på att använda lokala resurser och medarbetare. Under arbetets gång har Peab haft Ahlsell vid sin sida som levererat allt från infästning till förbrukningsmaterial och allmänna byggförnödenheter.

- Det har varit ett stort projekt med omfattande leveranser och lite speciella utmaningar, säger Karl-Johan Breman, som är utesäljare inom Bygg på Ahlsell. Eftersom man bygger med trästomme har det gått åt betydligt mycket mer infästning än när man bygger med en traditionell betongstomme. Ahlsell har till exempel levererat 1,4 miljoner träskruv 1,5 miljoner gipsskruv och 12 mil byggtejp till Frostaliden.

Husen har en speciell design där träbalkarna på balkongerna är inkluderade i byggkonstruktionen, som i huvudsak består av trä. De två första planen, hiss och trapphus är byggda i betong. De slanka huskropparna sidostabiliseras av svajramar i stål.

- Vi har haft stor nytta av Ahlsells säljare som både är kompetenta och trevliga att jobba med. Under de år som vi jobbat på Frostaliden har vi haft dagliga leveranser av stort och smått med en specifik lossningsplats för Ahlsellbilen. Det har fungerat väldigt bra, säger Janne Nattsson som är platschef på Peab.

Ett utmanande projekt med nya metoder och tillvägagångssätt

De sex husen på Frostaliden är byggda med så kallad passivhusteknik och fokus på att få så låg energiförbrukning som möjligt. Uppvärmningen sker med fjärrvärme och elförsörjningen kommer till stor del av solceller på taken.

- Frostaliden har varit ett både roligt och utmanade projekt. Inte minst konstruktionsmässigt där både projektering och produktion inneburit nya metoder och tillvägagångssätt för oss. Hantering av brandskydd liksom ljud och vibrationer är sådant som hamnar i ett nytt perspektiv när man bygger i trä istället för betong, säger Janne Nattsson.

 

Fakta: Frostaliden – Sveriges största höghusområde i trä

Frostaliden är Sveriges största bostadsområde med höga hus byggda med trästomme. I området finns tolv höghus med 370 lägenheter fördelade på 100 bostadsrätter och 270 hyresrätter. Byggherrar är Skövdebostäder, Götenehus, Jättadalen samt Brunnen Bostad.

 

Mer läsning

Veidekke tar höjd för hållbarhet i ett av världens största trähusprojekt

Bygg Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.