Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Jättefrys ger 40 miljoner skogsplantor extra växtkraft

2023-10-11

För att säkra tillgången av skogsplantor av hög kvalitet har skogsägarföreningen Södra byggt ett nytt fryslager utanför Falkenberg. RM Kylteknik har ansvarat för projektering och installation av kylanläggningen i den 7 600 kvadratmeter stora lagerbyggnaden till vilken Ahlsell bland annat levererat 32 förångare från Güntner och tillhörande installationsmaterial.

Under hösten kommer Södras efterlängtade fryslager för 40 miljoner tall- och granplantor att stå klart. Tack vare det nya lagret får Södra nu bättre förutsättningar att ta fram kvalitetsplantor till sina medlemmar. Genom att sänka temperaturen och förvara plantorna i några minusgrader försvinner risken för mögel- och svampangrepp. Kylan gör att skogsplantorna behåller sin vitalitet och kommer ut starka och växtkraftiga lagom till vårsäsongens utplantering. De blir också mindre känsliga och mer transporttåliga.

– Man kan beskriva det som att tall- och granplantorna faller i dvala vid en temperatur på -4°C för att sedan vakna upp igen när det blir plusgrader och dags för utplantering, säger Helmuth Kärräng, vd på RM Kylteknik som är ett fullserviceföretag med 13 medarbetare verksamma inom det mesta som har med kyla och värme att göra.

 

Minimerad energiåtgång och miljöpåverkan

RM Kylteknik kan se tillbaka på ett nära samarbete med Ahlsell som sträcker sig 30 år tillbaka i tiden.

– Vi har en väldigt bra relation med Ahlsell och uppskattar medarbetarnas höga kompetens och servicegrad. Det mesta som vi efterfrågar finns på lager och leveranserna är alltid snabba och pålitliga. Vi får direkt återkoppling om vi har några frågor och funderingar. Det funkar bra, helt enkelt, fortsätter Helmuth som började på RM Kylteknik 1989 och gick in som delägare i företaget 2006.

När Helmuth och hans medarbetare på RM Kylteknik projekterar och installerar ett kylsystem, strävar de alltid efter att minimera energiåtgång och miljöpåverkan. Ofta handlar det om att välja ett naturligt köldmedel och att möjliggöra återvinning av den värme som systemet genererar.

– I det här fallet används värmen till tappvatten och uppvärmning av närliggande kontor. Dessutom går en del till de värmeslingor som gjutits in betongplattan utanför infarten för att hålla den frostfri under årets kalla månader. Det nya fryslagret kommer att göra hanteringen av plantorna effektiv och smidig och bidra till att ge lagrets medarbetare en bättre och säkrare arbetsmiljö, säger Helmuth.

 

Montage på hög höjd

Den nya lagerbyggnaden ligger i direkt anslutning till odling och produktion. Här kommer plantorna att lagras i tre frysrum där förvaringen optimeras genom att ett frysrum i taget sätts på och stängs av, vilket ger sänkta drifts- och energikostnader. Dessutom förses fryslagret med en solcellsanläggning som kommer att täcka en del av elbehovet.

Den stora utmaningen i projektet var själva installationen eftersom förångarna skulle placeras i taket på 12 meters höjd. Det innebar att kylteknikerna behövde använda en skylift och utföra montaget från en mobil arbetsplattform.

– Vi har även ansvarat för installationerna i den fröfrys som också finns i det nya fryslagret. Här kommer 100 procent rent frö lagras vid -8°C tills det är dags för leverans. Till fröfrysen valde vi ett Ready To Install paket från Ahlsell med komponenter som skapar en komplett och välfungerande CO2-anläggning, avslutar Helmuth Kärräng.

Hållbarhet Industri Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript