Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Hållbart byggande i Kunskapsstaden

2021-10-07

I april 2023 är det dags för inflyttning i Kunskapsstaden. Det är ett nytt utbildningscentrum som blir en viktig del av Kirunas nya stadskärna. Bilfinger ansvarar för den tekniska isoleringen i projektet och Ahlsell står för leveranserna av material där bland annat lamellmattan Thermo-teK LM Air ALU från Knauf Insulation ingår.

Kunskapsstaden är en del av Kirunas stadsutvecklingsprojekt och uppförs av det norska byggföretaget HENT. Ambitionen är att utbildningscentret ska kunna certifieras för Miljöbyggnad silver och Energimål guld. En stor utmaning är förstås projektets geografiska placering. Eftersom Kiruna präglas av sträng kyla stora delar av året ligger fokus på energisnålt och klimatsmart byggande med tjocka väggar, treglasfönster och riktigt bra isoleringsmaterial.

Ett projekt med logistiska utmaningar

Teknik- och servicekoncernen Bilfinger ansvarar för den tekniska isoleringen i Kunskapsstaden och har i dagsläget två medarbetare på plats som är fullt sysselsatta med ventilationsisolering. För Bilfinger är det främst logistiken kring leveranserna som är den stora utmaningen. Speciellt eftersom det handlar om leveranser till ett stort projekt på en ort som ligger norr om Polcirkeln.

– Avståndet gör att vi behöver ta höjd för att leveranserna tar lite längre tid. Dessutom arbetar vi med skrymmande produkter, samtidigt som lagringsmöjligheterna på byggplatsen är högst begränsade. Därför är vi glada över samarbetet med Ahlsell som hjälper oss med mellanlagring vid sitt logistikcentrum i Hallsberg och ser till att leveranserna flyter på som de ska, säger Daniel Hermansson, projektledare Isolering på Bilfinger.

Luktfritt och behagligt med ECOSE® Technology

Vid ventilationsisoleringen i Kunskapsstaden har Bilfinger valt att arbeta med lamellmattan Thermo-teK LM Air ALU från Knauf Insulation. Den består av separata, vertikala lameller av mineralull sammanfogade med en slitstark aluminiumfolie på ena sidan. Precis som alla mineralullsprodukter från Knauf Insulation är även lamellmattan tillverkad med ECOSE® Technology. Det är ett naturligt stärkelsebaserat bindemedel utan formaldehyd, blekmedel och färgämnen som, i jämförelse med traditionella bindemedel, minskar den inbundna energin med upp till 70 procent. Tekniken gör även materialet behagligt att arbeta med eftersom den ger en luktfri och lite mjukare mineralull med riktigt bra fiberelasticitet.

– Vi tog in några varuprover och tyckte att Knaufs lamellmatta kändes väldigt lätt och skön att arbeta med. Att den inte innehåller petroleumbaserat bindemedel är förstås också ett plus. Dessutom uppskattar vi att mattorna har en bredd på 120 cm. Det innebär mindre bärande för våra medarbetare och att projektet kan gå framåt i lite snabbare takt, säger Daniel Hermansson.

Ahlsell har bredden

Bilfinger har varit involverade i fler stora projekt i Kiruna. Bland annat ansvarade man för rörisoleringen i det nya Scandichotellet som ska öppna under våren 2022. Även här var det Ahlsell som levererade allt material.

– Vi har ett tätt samarbete med daglig kontakt kring leveranserna till de projekt vi är involverade i över hela Sverige. Ahlsell är en av våra största leverantörer på isolering men förser oss med mycket annat också. De har bredden och vi köper även förbrukningsmaterial som skruv, spik, spoltråd och tejp liksom en hel del personlig skyddsutrustning, avslutar Daniel Hermansson.

Isolering Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript