Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Digital vågteknik effektiviserar Spendrups förrådsverksamhet

2024-06-04

Spendrups har nyligen uppgraderat sin förrådsverksamhet med smart digital vågteknik i samarbete med Ahlsell. Med digitala vågar som automatiskt uppdaterar lagersaldon i förrådshyllorna och fyra smarta skåp anslutna via 4G, har Spendrups förbättrat och förenklat sin materialhantering. Förrådschef Wictoria Bång ser stora fördelar, både i ökad effektivitet och bättre arbetsmiljö.

Det svenska familjebryggeriet Spendrups grundades redan 1897 i Grängesberg i södra Dalarna. I dag är verksamheten spridd över flera orter i Sverige med produktion i Grängesberg, Hällefors Stockholm och Visby. Bryggeriet i Grängesberg är med sina cirka 550 medarbetare en av de största arbetsgivarna i Ludvika kommun. Här produceras osannolika 370 miljoner liter dryck varje år för välkända varumärken som till exempel Norrlands Guld, Mariestads, Cuba Cola och Heineken.

Förrådsverksamheten är en central del i Spendrups verksamhet. Maskiner och utrustning inom bryggeriet kräver regelbundet underhåll och ibland akuta reparationer. Genom att ha en välorganiserad förrådsverksamhet med nödvändiga reservdelar som skruvar, muttrar och andra komponenter tillgängliga, kan man minimera driftstopp och hålla produktionslinjen igång. Det gäller även personlig skyddsutrustning, som handskar, hörselskydd och första hjälpen material. En välorganiserad lagerhållning av dessa artiklar gör att medarbetarna alltid har skyddsutrustning nära till hands, vilket minskar risken för arbetsplatsolyckor.

 

Viktförändring uppdaterar lagersaldot

I augusti 2023 påbörjade Spendrups i samarbete med Ahlsell, en uppdatering av sin förrådsverksamhet i syfte att effektivisera verksamheten och få bättre kontroll över materialhanteringen. Inne i förrådet är det manuella bultförrådet nu konverterat till ett vågbaserat bultförråd för det rostfria infästningssortimentet som totalt omfattar cirka 300 artiklar. Härifrån plockar Spendrups tekniker enkelt och smidigt det de behöver ur förvaringslådorna placerade på digitala vågar. Systemet uppdaterar sedan lagersaldot baserat på viktförändringen med en noggrannhet på 1 gram. När den förutbestämda beställningspunkten är uppnådd skapas en påfyllnadsorder automatiskt in till Ahlsell.

 

 

– Innan vi fick tillgång till den här lösningen hade vi ofta slut på viktiga artiklar och ingen tydlig överblick på förbrukningen. Våra tekniker fyllde fickorna med extra material för att vara på den säkra sidan. Dessutom var det omständligt för dem att registrera sina uttag i datorn, säger Wictoria Bång som är förrådschef på Spendrups i Grängesberg och Hällefors.

Ökad medvetenhet och minskat svinn

Ute i verksamheten har fyra smarta skåp med digital vågteknologi för förbrukningsartiklar installerats och anslutits till Ahlsell via 4G-nätet. Skåpen, som innehåller drygt 90 artiklar, öppnas genom att den som vill göra ett uttag identifierar sig genom att ”blippa” sitt passerkort på skåpdörren. Uttaget visas på skärmen och när dörren stängs räknas köpet som slutfört och saldot uppdateras.  

– Tidigare har skåpen ute i verksamheten varit öppna för alla. Det innebar att även entreprenörer som befunnit sig i anläggningen kunnat utnyttja dem, vilket inte varit tanken. De smarta skåpen bidrar till att skapa en medvetenhet kring uttagen och minskar onödigt svinn, säger Stefan Hedlund, utesäljare Industri på Ahlsell.

Spendrups arbetsmiljöingenjör har gjort ett omfattande arbete för att säkerställa att rätt handskar för olika arbetsmoment finns på plats i skåpen och med rätt beställningspunkter. Det handlar om ett 20-tal olika modeller och storlekar som ska skydda mot allt från värme och glassplitter till olika typer av kemikalier.

– Det är viktigt att våra medarbetare ute i produktionen skyddar sig på rätt sätt. En handske som utsatts för kemikalier ska kastas och kommer därför generera en hög förbrukning, vilket är precis så som det ska vara, säger Wictoria Bång.

 

Nära samarbete mellan Spendrups och Ahlsell

Installationen av de smarta skåpen och hyllorna har varit en process som krävt noggrann planering och ett nära samarbete mellan Spendrups och Ahlsell.

– Vi har behövt anpassa skåpens inställningar och innehåll efter Spendrups önskemål och krav. Tillsammans med Wictoria har vi gått igenom och valt ut vilka artiklar vi ska arbeta med och fastställda beställningspunkter och påfyllnadskvantiteter för var och en av dessa. Dessutom behövde många passerkort bytas ut för att vara kompatibla med programvaran i skåpen, berättar Mikael Wahlberg, förrådsspecialist på Ahlsell.

Wictoria Bång menar att uppdateringen av förrådsverksamheten med smarta skåp och hyllor på många sätt har påverkat hennes arbete i positiv riktning.

– Jag sparar mycket tid genom att slippa inventera hyllorna och göra kompletteringsbeställningar och får bättre kontroll på varuflödet och vem som ska debiteras för vad. I ett större perspektiv innebär det ökad effektivitet och minskade kostnader för Spendrups som blir ännu bättre på att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för sina medarbetare.

Industri Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript