Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ny fasadbelysning förändrar stadsbilden i Norrköping

2019-12-05

Vissa projekt kan vara en riktig utmaning, både vad det gäller idé och genomförande. Men ett riktigt bra samarbete räddar det mesta. Så var fallet när två nyckelbyggnader i Norrköping skulle få ny fasadbelysning. Inför arbetet kontaktades Michael Berlin, belysningsspecialist på Ahlsell.

Tommy Karlbom driver T. Karlbom Elektriska i Norrköping och har haft fastighetsbolaget Magnentus som kund i 14 år. Uppdragen har varierat i omfattning under årens lopp. Tidigt i våras var det dags att ta tag i ett av de större när två av Norrköpings nyckelbyggnader behövde ny fasadbelysning.

Först ut var den anrika Pihlska skolan vid Norra Promenaden. Det 2 600 kvadratmeter stora skolhuset är uppfört i början av 1900-talet. Här är de gamla klassrummen numera förvandlade till moderna och ändamålsenliga kontorslokaler med fastighetsbolaget Norrevo som hyresgäst.

Viktigt att ha med belysningsspecialist från projektets början

Den andra byggnaden var pampiga ”Postettan” på Drottninggatan 3 vars exteriör är kulturskyddad. ”Postettan”, som från början var avsedd för Postverket och Riksbanken, har i dag Danske Bank som hyresgäst. Gemensamt för fastigheterna var att den befintliga fasadbelysningen behövde uppdateras för att skänka nytt ljus åt både Pihlska skolan och ”Postettan” med sina starka kopplingar till Norrköping och stadens historia.

Tommy Karlbom tog kontakt med Michael Berlin, specialistsäljare Belysning Öst på Ahlsell, och arbetet sattes igång.

- Eftersom projektet var omfattande och resultatet skulle bli väldigt synligt, kändes det viktigt att ha med Michael från början. Det är vackra hus och Magnentus ville framhäva fasaderna på ett helt annat sätt, vilket man verkligen kan förstå, säger Tommy Karlbom.

Beräkningsprogram ger en realistisk bild av slutresultatet

För stora fasadbelysningsprojekt är det mycket som ska bli rätt, allt från färgtemperaturer till ljusspridningen på armaturerna. Tillsammans med kunden skissades en lösning fram. En avgörande faktor för att projekt av den här digniteten ska lyckas är möjligheten att kunna presentera sina förslag visuellt. Genom att ta hjälp av ett beräkningsprogram får kunden en realistisk bild av slutresultatet. När man har det som hjälpmedel är det enkelt att justera detaljerna så att alla blir nöjda.

- En annan viktig aspekt är att vi verkar lokalt på marknaden och är ute tillsammans med våra kunder och deras beställare på projekten. Vi får på så vis en bättre helhetsbild av hur verkligheten ser ut, samtidigt som vår närvaro uppskattas av kunderna, säger Michael Berlin.

Värdefullt med en nära relation

Armaturen som valdes för projektet är en linjär strålkastararmatur som heter Satin och kommer från varumärket Thorn Lighting. Resultatet blev mycket lyckat och sedan augusti i år stoltserar de två fastigheterna med ny fasadbelysning.

- Projektet kännetecknas av ett nära samarbete mellan oss och kunden där alla har varit lika viktiga. Det är otroligt värdefullt att ha en så nära och bra relation. Då löser man det mesta. Vi har redan fått i uppdrag att göra samma lösning på ytterligare tre av Magnentus fastigheter. När dessa är installerade och klara så är ett hundratal armaturer av den här typen monterade på deras fastigheter, avslutar Tommy Karlbom.

 

Mer läsning för dig som är intresserad av belysning

Utomhusbelysning

EL

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript