Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Laddbox till elbil - vilken ska jag välja?

När det kommer till att köpa laddbox till elbil finns det mycket att tänka på och många faktorer att ta hänsyn till. Här svarar vi på vanliga frågor om just laddboxar till elbil, ger tips på olika laddboxar på marknaden och hjälper dig att komma igång med att köpa din laddbox till elbil.

Vad kostar en laddbox? Hur snabbt laddar en laddbox? Och vilken laddbox är egentligen bäst till elbil? Det här är bara några av frågorna vi svarar på!


Vanliga frågor om laddbox till elbil

Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om laddboxar till elbilar.

 

Vad är en laddbox?

En laddbox till elbil är en ren säkerhetsprodukt och ingen laddare som många kanske tror. Laddaren sitter faktiskt i bilen och det är den som bestämmer hur mycket ström bilen kan ta emot. I laddboxen sitter antingen en jordfelsbrytare B eller en jordfelsbrytare A samt ett DC-skydd. DC-skyddet gör att det inte kan läcka ur ström från batteriet ut på elnätet.

Hur fungerar en laddbox till elbil?

Här skiljer det sig lite om du ska installera laddbox i en villa eller i en brf/företag. I en villa ska laddboxen till elbilen ha fulldynamisk lastbalansering, vilket innebär att strömmen till laddaren sänks i realtid om exempelvis en kaffemaskin eller ugn sätts på i hushållet. Detta för att inte skjuta några huvudsäkringar. Gäller det en bostadsrättsförening eller företag så kanske det har avsatts exempelvis 3x63A för anläggningen och då används ofta en statisk lastbalasering. Detta innebär att värdet efter strömmen som finns över ställs in istället för att strömmen mäts mot fastighetsnätet. Skulle du vilja mäta strömmen mot fastighetsnätet så finns det lösningar för det också. Det fungerar i stort sett som ett vägguttag fast det är en säkerhetsanordning med jordfelsbrytare och DC-skydd som talar om hur mycket ström som finns kvar och vad som går att ladda.

Hur snabbt laddar en laddbox till elbil?

Hur snabbt en laddbox till elbil laddar beror helt på strömmen i fastigheten. I villor är det vanligaste alternativet 20-25A i huvudsäkring, och då används strömmen som finns utöver det huset drar. Detta tack vare lastbalanseringen som vi pratade om i frågan ovan. Så även om bilen kan ta emot 11 kwh (3 fas 16A), vilket är ca 5,5 mil i timmen, så är det inte säkert att villan kan leverera det under alla timmar, exempelvis som när det lagas mat i hushållet.

Har du valt en 3-fas laddbox till din elbil måste den strömmen som krävs vara tillgänglig på alla faser. Detta betyder att det finns en fas i huset där du har 10A över på en fas. Får du det på alla faser och på en elbil, blir det ca 7kwh. Det motsvarar ca 3,5 mil i timmen på en vanlig elbil. På en hybrid (som är en 1-fas bil) blir det endast 2,3 kwh, vilket är ca 1,2 mil i timmen.

Vilken laddbox till elbil är bäst?

Detta beror helt på behovet hos dig eller din kund. Det här ser nämligen olika ut beroende på om laddboxen ska installeras i en villa, bostadsrättsföreningen eller hos ett företag. Här kan du läsa mer om vad som krävs för varje typ av kund.

 


Ska jag välja laddbox som är av Typ 1 eller Typ 2?

För att välja rätt laddbox behöver du veta vilken typ av kontakt elbilen som ska laddas har. Det finns två olika typer av kontakter för att ladda elbilar; Typ 1 och Typ 2. Typ 2 är den vanligaste bland dagens elbilar och laddhybrider och det är också den typen av laddbox till elbil som du hittar hos oss på Ahlsell. Hur ser du då skillnad mellan Typ 1 och Typ 2? Typ 1-kontakten är helt runt med Typ 2-kontakten är platt ovanpå. 

 


Ska jag välja 1-fas eller 3-fas?

Det här beror på hur fort du vill att elbilen eller laddhybriden ska laddas. Här ser du exempel på riktlinjer för 1-fas och 3-fas:

  • 1-fas 16A laddar elbilen ca 2 mil per timme
  • 1-fas 32A laddar elbilen ca 4 mil per timme
  • 3-fas 16A laddar elblen ca 5 mil per timme
  • 3-fas 32A laddar elbilen ca 10 mil per timme.

Det är dock viktigt att hålla koll på att elbilens begränsning av laddström. Andra saker som kan påverka mil/timme är utetemperaturen, bilbatteriets temperatur och hur bilen körs.


Hur många elbilar ska laddas?

Har du flera elbilar som ska laddas rekommenderar vi att du satsar på en laddbox med två laddkablar, en så kallad dubbelladdare.


Hitta din laddbox hos oss på Ahlsell

Vi erbjuder dig ett stort utbud av laddboxar från marknadsledande leverantörer. 


Kom igång med att köpa din laddbox hos oss på Ahlsell

Leverans

Vi levererar snabbt. Långa öppettider och bra logistik gör att vi kan kapa leveranstiderna från veckor till dagar.

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript