Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi levererar när världsunik teknologi skalar upp

2022-06-02

Gamla klädesplagg tas om hand och förvandlas till en fibermassa som sedan kan användas till nya kläder. Det är tanken bakom företaget Renewcells nya anläggning som nu byggs i Ortviken utanför Sundsvall. STICAB ansvarar för isoleringsarbetet i den nya fabriken och vi på Ahlsell ser till att leveranserna av material rullar in i rätt takt.

STICAB är ett fullservice- och projektinriktat företag som arbetar med teknisk isolering. Verksamheten vänder sig till alla som behöver isolering och plåtbeklädnad inom VVS, ventilation och industri. I december 2021 påbörjade företaget isoleringsarbetena i Renewcells nya anläggning som tidigare var SCA:s tryckpappersfabrik i Ortviken strax utanför Sundsvall. Man räknar med att arbetet som sysselsätter ett tjugotal montörer, ska vara slutfört i sin helhet i slutet av sommaren 2022.

– Vårt uppdrag omfattar isolering av cirka 2 500 kvadratmeter utrustning och 11 500 meter rör. Lokalerna upplåts av SCA som tidigare haft verksamhet här. Viss utrustning finns kvar men majoriteten är ny, berättar Peter Kling på STICAB.

Världens största återvinningsanläggning för textilier

Det här är Renewcells andra anläggning i Sverige där man kommer att tillverka nya tygfibrer av gamla, utslitna kläder vilket öppnar upp för återvinning även inom textilindustrin. Tekniken, som är utvecklad av forskare på KTH i Stockholm, har tagit modeindustrin med storm och gör det möjligt att bryta ner bomullsfiber till cellulosamolekylnivå. I steg två kan materialet göras om till en massa som sedan används för att spinna nytt tyg som kan användas till nya kläder. Den nya fabriken i Ortviken kommer att bli världens största kemiska återvinningsanläggning för textilier.

– Grundbulten i vår verksamhet är att vi handlar all isolering och allt tillhörande material från Ahlsell. Anledningen är att de tillhandahåller rätt material till rätt prisbild och att leveranserna kommer i tid och taktar med hur vårt arbete framskrider.

Materialbristen har varit en utmaning

STICAB inledde arbetet med rörbryggorna i december förra året. Under våren har de 40 meter höga blektornen isolerats och nu går man i gång med rören. Enligt tidsplanen ska majoriteten av isoleringsarbetena vara slutförda den sista juli, i samma veva som Renewcell rullar i gång med provdrift av anläggningen.

– Utmaningen i projektet har varit den materialbrist som just nu råder i branschen. Vi har löst det i samarbete med STICAB och hittat en fungerande leveransplan där vi levererar material i omgångar direkt från tillverkaren Rockwools fabrik i Polen. Allt som allt kommer vi att leverera närmare 300 pallar mineralull till projektet, säger Lars Caspersen, utesäljare inom Klimat på Ahlsell.

Isolering Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript