Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vattenfall Services förebygger stölder med portabelt larm

2021-05-03

Stölderna på svenska byggarbetsplatser fortsätter att öka och enligt Brottsförebyggande rådet beräknas förlusterna uppgå till svindlande två miljarder kronor per år. Vattenfall Services är ett av landets företag som tagit upp kampen mot tjuvarna genom att installera portabla larm från Ahlsell vid flera av sina byggarbetsplatser.

Många byggföretag, installatörer och industrier arbetar med tillfälliga och tidsbestämda projekt där det samtidigt finns maskiner och material till ett högt värde på arbetsplatsen. En stöld resulterar i ökade kostnader, ståtid och förseningar, men också en allmän känsla av otrygghet.

Stöldvåg vid byggarbetsplatser gjorde portabelt larm intressant

Den största risken för stölder löper byggarbetsplatser som ligger på isolerade platser, nära stora genomfartsvägar eller som är skyddade från insyn. Så ser det till exempel ut på flera platser där Vattenfall Services är verksamma med projekt. Bland annat utför man totalentreprenader för ledningar, stationer, kraftstationer och ställverk runt om i Sverige och har precis som många andra blivit varse den stöldvåg som drar fram över Sveriges byggarbetsplatser.
 
– Vi har stora problem med stölder och inbrott som kostar oss mycket pengar. För att begränsa riskerna och avskräcka tjuvarna har vi tittat på lite olika lösningar, men ingenting har fungerat riktigt bra. Därför blev vi intresserade av Ahlsells portabla larmväskor som vi nu hyr och använder på flera av våra byggarbetsplatser, berättar Roy Bengtsson som är projektledare för stationsentreprenad på Vattenfall Services.

Heltäckande lösning som är enkel att driftsätta

Larmväskorna finns både för utom- och inomhusbruk och ingår i vår tjänst Portabelt larm. De ger en heltäckande lösning som dessutom är väldigt enkel att driftsätta och fungerar praktiskt taget överallt. Varje väska innehåller ett komplett larmsystem som förutom en centralenhet och manöverpanel omfattar sex rörelsedetektorer med kamera och en utomhussiren med blixtljus. Rörelsedetektorerna med kamera har 90 graders täckning på 12 meter och systemen har en räckvidd på 300 meter mellan centralutrustning och kamera. Det medföljer även en kortläsare samt tio larmtaggar för aktivering av larmet.
 
– Det är ett tåligt och flexibelt larm med komponenter som är lättinstallerade och färdigprogrammerade. Det enda vi behöver göra är att skruva upp de olika delarna och meddela larmcentralen att väskan är igång. Eftersom vi inte har stöldbegärligt material överallt är det bra att vi kan dela upp larmet på olika täckningsområden och larma olika delar separat. Uppkopplingen till Securitas larmcentral är också en fördel. Inte minst eftersom larmpersonalen kan se om det rör sig om ett verkligt inbrottsförsök och om någon åtgärd behöver aktiveras, säger Roy Bengtsson.

Portabelt larm satte stopp för inbrottsförsök

Att systemet är trådlöst och batteridrivet innebär att det kan kopplas upp och användas i princip var som helst. De videoklipp som spelas in via kamerorna överförs direkt till larmcentralen via GPRS som är en plattform för mobila datanätverkstjänster i GSM- och 3G-nätverk. Rörelsedetektorerna har en inbyggd kamera som skickar ett tio sekunder långt videoklipp som snabbt ger besked om vad som utlöst larmet.
 
– För en tid sedan hade vi en incident vid ett av våra pågående projekt utanför Falköping där ett inbrottsförsök kunde stoppas tack vare det portabla larmet. En av rörelsedetektorerna fångade hur en obehörig person klippte sönder stängslet för att ta sig in på området. Förmodligen blev personen bortskrämd av ljudet från utomhussirenen och blixtljuset. När Securitas väktare kom till platsen var allt i sin ordning, bortsett från det sönderklippta stängslet, säger Roy Bengtsson.

Smart och enkel tjänst som gör stor skillnad

För Vattenfall Services är det mycket viktigt att få reda på om någon brutit sig in för att man snabbt ska kunna reparera anläggningens skalskydd. Barn och ungdomar kan lockas till platsen för att klättra i stolpar, både det och att komma i närheten av elanläggningen är förenat med livsfara. 
 
– Från vår sida strävar vi efter att tänka lite längre kring hur vi kan stödja och hjälpa våra kunder i deras vardag. Det handlar inte bara om att de rätta produkterna, utan också om att kunna erbjuda smarta och enkla tjänster som gör stor skillnad, säger Mats Lindström som är KAM och produktansvarig för tjänsten Portabelt larm på Ahlsell.

 

Fakta om byggstölder:

  • Under 2019 anmäldes 8 208 byggstölder vilket ger ett snitt på över 20 stölder per dag.
  • Byggstölderna har ökat från 6 280 anmälda stölder/år till 8 208 anmälda stölder/år sedan Polisens omorganisering 2015. Ökningen motsvarar 30 procent.
  • Det samlade värdet på stöldgodset beräknas ligga på över 2 miljarder kronor.

Källa: Brottsförebyggande rådet

 

Läs mer om tjänsten Portabelt larm

Tjänster Industri Bygg

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.