Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vätskekylaggregat levererar fjärrkyla i världsklass

2018-03-07

Francks kylindustri är ett kylföretag som expanderat starkt under de senaste åren och som i dag finns etablerade på tio orter i Sverige. Under 2017 fick Francks kylindustri i Västerås i uppdrag av Mälarenergi att installera fyra 530 kW vätskekylaggregat från Ahlsells leverantör Clint.

Med en centraliserad produktionsenhet och ett gemensamt nät distribuerar Mälarenergi kyla till sina kunder i Västerås. Dessa är ofta köpcenter, butiker, kontor, serverhallar och andra delar i samhället som är i stort behov av kyla.

Fjärrkyla är klimatsmart

Precis som fjärrvärme är fjärrkyla ett både resurssnålt och klimatsmart sätt att skapa behaglig inomhustemperatur. Genom att skapa kyla centralt går det åt mycket mindre energi än att göra det lokalt i varje fastighet.

I andra länder har man ofta mindre lokala produktionsenheter kopplade till en enskild fastighet eller kontor. Dessa är vanligtvis eldrivna och tar då en högvärdig energi i form av elkraft, något som i de flesta länder produceras med dålig verkningsgrad och relativt hög miljöpåverkan. Energibolaget Mälarenergi i Västerås distribuerar istället ut kylan med hjälp av en centraliserad produktionsenhet och ett gemensamt nät.

Prestanda, inköpspris och kort leveranstid

Förra året behövde Mälarenergi stärka upp sin stora fjärrkylcentral med ytterligare kapacitet och kontaktade då Francks kylenergi som fick i uppdrag att titta på en lösning. 

- Vi utgick från en utvärderingsmall där vi hade antagit vissa parametrar kring drifttider och liknande, berättar Einar Port som är affärsutvecklare på Mälarenergi.  En kombination av prestanda och inköpspris gjorde att de vätskekylda kylaggregaten från Clint hamnade bäst i vår utvärdering. Ytterligare en viktig parameter var att vi på grund av ett haveri på en av våra kylenheter behövde få maskinerna snabbt på plats.

Mobil lösning hos Mälarenergis nya kunder

Tanken med de nya kylaggregaten är att de nu ska kunna stötta upp det stora nätet vid ett högt uttag av kyla, men också fungera som mobila lösningar ute hos nya kunder under den tid de får fjärrkyla monterad.

- Att Ahlsell kunde leverera med kort varsel var avgörande för att vi skulle få beställningen från Mälarenergi, menar Niklas Selin som är säljare på Francks kylindustri. Trots att det var en projektbeställning kunde Ahlsell få fram kylaggregaten på mindre än fem veckor vilket är kort tid med tanke på att ordern lades under högsäsong i juni.

Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.