Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ny belysning minskade skadegörelsen vid Mogaskolan

2020-10-07

Under våren tog det kommunala fastighetsbolaget Svenbo hjälp av Ahlsell för att utforma en ny belysningsstrategi för Mogaskolan i Svenljunga. Det visade sig vara en lönsam satsning på många plan. Problemet med skadegörelse har minskat dramatiskt samtidigt som tryggheten i området runt skolan ökat.

Mogaskolan i centrala Svenljunga är med sina cirka 700 elever kommunens största skola med undervisning från förskoleklass upp till årskurs nio. Skolan har under en längre tid haft stora problem med omfattande skadegörelse. Nästan varje helg har ett flertal större rutor slagits sönder och under några särskilt utsatta veckor fick skolans vaktmästare byta rutor för över 100 000 kronor.

- Vi behövde få ett slut på skadegörelsen och satte ihop en arbetsgrupp för att lösa problemet. Ett tag funderade vi på att investera i övervakningskameror, men kom fram till att belysningen på vissa platser var dålig och att vi borde satsa på att uppdatera den istället, berättar Fredric Asp som är installations- och driftansvarig på det kommunala fastighetsbolaget Svenbo.

Genomtänkt belysning skapar trygghet och trivsel

Fredrik tog kontakt med Jesper Ohldin, utesäljare Fastighet på Ahlsell, som tillsammans med Magnus Eriksson, specialistsäljare Belysning, åkte ut till Mogaskolan för att få en helhetsbild av området och hjälpa Svenbo att utarbeta en ny belysningsstrategi.

- Med väl genomtänkt belysning kan man skapa en behaglig och säker miljö där människor känner sig trygga och vill vistas, även när solen har gått ner. Vi vet också att bra utomhusbelysning kan bidra till minskad skadegörelse eftersom den ökar synligheten, vilket brukar fungera avskräckande för möjliga gärningspersoner, berättar Jesper Ohldin.

Rundstrålande stolparmatur från a-collection

Till Mogaskolan enades man om en rundstrålande stolparmatur från Ahlsells eget varumärke a-collection. Den är robust och ganska platt i sin form vilket gör den mindre känslig för stenkastning. Man bestämde sig för att ljussätta ett stort område som bland annat omfattar ett gångstråk mellan skolan och det närliggande badhuset.

- Investeringen betalade sig direkt och vi har inte haft en enda sönderslagen fönsterruta sedan belysningen kom på plats. Trygghetsfaktorn har ökat och både polis och vaktbolag vittnar om att det inte längre rör sig obehöriga i området, säger Fredric Asp.

De positiva erfarenheterna har gett ringar på vattnet och Ahlsell har nu fått i uppdrag att ge förslag på ny belysning till fler delar av Mogaskolan, bland annat till en ishockeyrink och lekpark.

 

Fakta – Belysning och brottsförebyggande arbete

Rapporten Förbättrad utomhusbelysning och brottsprevention från Brottsförebyggande rådet visar att utomhusbelysning under vissa förutsättningar kan fungera bra som en del av ett brottsförebyggande arbete. Det gäller främst de områden där människor också vistas nattetid och på platser där det finns hög brottslighet. Utomhusbelysning kan minska brottsligheten eftersom ökad belysning kan innebära att fler människor rör sig utomhus. Synligheten för dem som rör sig på gatorna ökar vilket i sin tur kan fungera avskräckande för möjliga gärningspersoner. Förbättrad utomhusbelysning signalerar också att området är omhändertaget vilket i ett bostadsområde kan leda till att de boende blir stoltare över sitt eget närområde. Sammanhållningen och den informella kontrollen i området kan därigenom öka.

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ

EL

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.