Orderrader: 0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Minska CO2-utsläppen med kylvattenapplikationen COOL-FIT

2018-10-02

Hösten 2018 öppnar Comfort Hotel ett nytt hotell i Kista. Det är en befintlig kontorsfastighet som nu omvandlats till ett hotell med bästa möjliga läge, ett stenkast från Kistagallerian och några minuters promenad från mässan. Instalcos bolag LG Contracting har ansvarat för alla VS-installationer i fastigheten och använt det nya, förisolerade systemet COOL-FIT 2.0 till hotellets kylvattenapplikationer.

På bilden: Anders Goliath, kommersiell produktchef i Ahlsell Sverige

COOL-FIT 2.0 bygger på en robust kombination av ett förisolerat PE100 mediarör med GF HE isolering och en yttermantel av HDPE. Systemets smarta konstruktion ger många fördelar både för installatör och fastighetsägare. Det går betydligt mycket snabbare att installera än traditionella alternativ, elektrosvetsning gör att man slipper heta arbeten, den hårda ytmanteln möjliggör enkel upphängning med standardklämmor och det behövs inga lyftanordningar eller specialutrustning för att hantera rören på arbetsplatsen. Dessutom ökar energieffektiviteten med upp till 30 procent och systemet är 100 procent korrosions- och kondensfritt under anläggningens livstid.

- Den stora fördelen är att rören är förisolerade, menar Dan Andersson som är montör och platsansvarig på LG Contracting som ansvarar för VS-installationerna i nya Comfort Hotel Kista.

Förisolerat sparar kostnader och minskar antalet transporter

LG Contracting har valt att använda COOL-FIT 2.0 i garaget och till stammar för matning till rundkyla i alla hotellrum. De har också dragit rören hela vägen upp till kylbatterierna som sitter högst upp på hotellets fläktvind. Dan Andersson uppskattar att det allt som allt handlar om cirka 1 000 meter rör.

- Installationen har varit väldigt smidig och fungerat perfekt i ett garagesystem där man normalt drar koppar eller rostfritt. Nu har vi sluppit heta arbeten och rören har generellt sett varit väldigt lätta att arbeta med. Sedan har vi ju kunnat spara in kostnaden för isolering, vilken kan vara ganska hög. Isoleringsmaterial genererar dessutom extra transporter till byggarbetsplatsen, konstaterar Dan Andersson.

Systemet innebär också fördelar i jämförelse med traditionella efterisolerade metallsystem när det gäller CO2 -utsläpp och energiförluster. Att använda 3 000 meter kopparrör för transport av kylvatten till luftkonditionering medför utsläpp på 17,5 CO2. Motsvarande utsläpp vid användning av COOL-FIT 2.0 kan reduceras till cirka 5 ton. Besparingen motsvarar en resa på 78 000 km med en normal bil.

VS Fastighet Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.