Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Mer miljövänliga A2L-köldmedium är framtidens melodi

2021-10-07

När Kronobergs Kylteknik blev kontaktade för en installation i en nystartad skola, föreslog man att kunden skulle välja ett nytt A2L-köldmedium. Valet föll på R454C som har ett lågt GWP-värde och kommer att vara hållbart framöver. – Det är bättre för miljön än gamla köldmedier, säger Mats Lundgren, projektledare och delägare i Växjöföretaget som prioriterar energieffektiva och miljövänliga anläggningar.

Redan år 2025, alltså om knappt tre och ett halvt år, kommer gränsen för nyinstallerade köldmedier att vara 500 GWP (Global Warming Potential). Så att redan nu anpassa nya installationer av kyl- och frysrum till den nya standarden verkar onekligen vettigt.

– Jag ställde tidigt frågan om kunden var intresserad av ett miljövänligt köldmedium och då inte CO2 alltså koldioxid som kan vara ganska dyrt/kW när det är små anläggningar. Det här A2L-köldmediet har väldigt fördelaktiga GWP-värden utan att kostnaden blir så värst mycket högre, säger Mats Lundgren.

A2L-köldmedier lämpar sig för mindre installationer

Mats Lundgren menar A2L-köldmedierna är framtidens melodi för installationer i små skolor och liknande, men han önskar att tillverkarna av koldioxidaggregat skulle ta fram aggregat med mindre del last.

– Vi har jagat dem och försökt få dem att tillverka mindre kompressorenheter, men Sverige är nog en för liten marknad. De lyssnar inte riktigt på oss.

Kronobergs Kylteknik AB har funnits sedan slutet av 60-talet och har idag 16–17 anställda. Framför allt jobbar man med butiker som ICA och Willys, men man har även privatpersoner och industrier som kunder. Verksamheten går som tåget. Inte ens ett och halvt års pandemi har ändrat på det.

– Det är först nu vi märker något, när det är problem med leveranser. Halvledarindustrin har haft svårt att få fram produkter, och då blir det svårt att få tag på regulatorer och styrningar till kyl- och frysrum. Samma gäller för fläktmotorer och liknande.

Ahlsell har suveräna leveranser

Mats Lundgren tycker inte att det är några stora skillnader att som installatör arbeta med A2L-köldmedier. Man behöver avskilja elskåp och ha lite högre IP-klassning, samt lite andra rutiner när man ska gå in med öppen låga och reparera exempelvis ett trasigt rör. En fördel är att ha utomhusplacerade aggregat. Då är det inte någon större skillnad vid installationstillfället.

– A2L-köldmedier är klassade som ”lätt brandfarliga”, men det finns andra klasser som är betydligt mer brandfarliga, propan till exempel. A2L-medierna får man nästan kämpa lite för att tända på, men det går att få eld på det så därför klassas det som ”lätt brandfarligt”.

Ahlsell har varit partner till Kronobergs Kyl AB ”i alla tider”, berättar Mats Lundgren som tror att samarbetet kommer att öka de kommande åren.

– Ahlsell har en väldigt bra distributionslina. Det vi beställer innan klockan sex på kvällen har vi innan klockan sex på morgonen. De är helt suveräna vad gäller leveranser. Finns ingen som är i närheten!

Kyl Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript