Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Kraftsamling ska säkra behovet av framtidens maskinförare

2020-03-04

Bransch- och arbetsgivarförbundet ME, Maskinentreprenörerna, gör tillsammans med Ahlsell en rejäl kraftsamling för att få fler ungdomar att söka till ME-skolans maskinförarutbildningar. Vid ett nationellt event på ME-skolan i Bålsta den 7 februari diskuterades branschens framtid där just kompetensförsörjning stod högt på agendan.

Bygg- och anläggningsbranschen skriker efter arbetskraft och man räknar med att behovet fram till 2024 är minst 6 000 nya maskinförare. Under konceptet ” Maskinförare 2020” samarbetar Ahlsell med ME-skolan för att få fler att välja yrket maskinförare och se till att rätt kompetens bibehålls inom byggbranschen. Utöver det nationella eventet i februari planeras en rad olika aktiviteter, däribland medverkan vid gymnasiemässor landet runt, seminarier, föreläsningar, i sociala medier och eventuellt även i Almedalen i sommar.

Branschens kompetensförsörjning är ett gemensamt åtagande

Genom ME-skolan, som sedan tidigare stöttas av Ahlsell, har Maskinentreprenörerna tagit saken i egna händer och utbildar framtida maskinoperatörer. Maskinförarutbildningen finns i dag etablerad på nio orter i Sverige och bedrivs på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram, men också inom den kommunala vuxenutbildningen.

Till eventet den 7 februari var samtliga gymnasieskolor i Sverige som erbjuder maskinförarutbildning inbjudna liksom alla skolledare. På plats fanns också representanter från Skolverket, fackliga organisationer och medlemsföretag som representerar branschen liksom ett antal samarbetsaktörer som likt Ahlsell har en viktig koppling till Maskinentreprenörernas medlemsföretag.

- Under dagen fick vi möjlighet att redogöra för hur vi tänker framåt för att få fler utbildare och skolor att inse att det är ett gemensamt åtagande att få fler att attraheras av yrkesutbildningar. Vi vill lyfta fram att en yrkesutbildning till maskinförare inte är en enkelriktad återvändsgata. Den ger jobb direkt efter gymnasiet och kan mycket väl ligga till grund för framtida studier på högskolan, säger Jonas Thorstensson, vd på ME-skolan.

”Maskinförare 2020” ska bredda rekryteringsbasen

Satsningen på ME-skolan är på många sätt unik. Inte minst eftersom Maskinentreprenörerna är den första och enda branschorganisation som tagit eget ansvar för branschens kompetensförsörjning. En viktig del i konceptet ”Maskinförare 2020” är att bredda rekryteringsbasen och få nya grupper, som unga, kvinnor och utrikesfödda att söka sig till utbildningen.

- Att vi är lite av pionjärer är både kul och spännande. Vi har stor glädje av Ahlsell som partner via vårt inköpsbolag och som leverantör av material till våra utbildningar, säger Jonas Thorstensson.

Ahlsell säkerställer kompetensförsörjningen av branschen

Ahlsells vd Claes Seldeby var en av talarna under eventet och gladdes över det härliga engagemanget från samtliga involverade. Han tycker att dagen kännetecknades av en stor portion nytänk och gav en positiv framtidsbild av branschen.

- Vi är väldigt gärna med och stöttar projekt som ska säkerställa kompetensförsörjningen av vår bransch. Det är en överlevnadsfråga både för oss och våra samarbetspartners. Att ME gjort vår gemensamma satsning med ett förtecken av mångfald och inklusion ser vi som ett stort plus. Det går att förändra saker om man bara gör det man säger att man ska göra. Att vi på Ahlsell ligger i framkant även i dessa frågor blir också tydligt och det värmer i mitt Ahlsellhjärta, säger Claes Seldeby.

 

Fakta: ME-skolan

• ME-skolan är ett eget koncept, där maskinförare utbildas på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.
• Det finns också företagsanpassade kurser och möjlighet att göra kompetensprov eller komplettera yrkesbevis.
• ME-skolan drivs av Maskinentreprenörerna, ME, och ägs av ME:s medlemmar.
• ME-skolans maskinförarutbildning finns i dag på nio utbildningsorter.

 

Mer läsning om vårt samarbete med ME och ME-skolan

Samverkan nödvändig för att säkra framtidens behov av maskinförare
Vi samarbetar med ME för att få fler att bli maskinförare
ME-skolan säkrar tillgången på kompetenta maskinförare

VA Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.