Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Klimatsmart i Frostaliden

2020-06-04

I Frostaliden i Skövde står nu Sveriges största bostadsområde med höga hus byggda med trästomme klart. Här har det kommunala bostadsföretaget Skövdebostäder uppfört sex punkthus med totalt 189 klimatsmarta lägenheter. Ahlsell har samarbetat med flera av entreprenörerna i projektet, bland annat Tofta plåt & ventilation som ansvarat för ventilations- och isoleringsarbetet.

Bostadsområdet Frostaliden är en del av det nationella projektet Trästad vars syfte är att vidareutveckla det moderna trähusbyggandet. Projektet har fått mycket uppmärksamhet under de år som byggprocessen pågått. Visionen är att Frostaliden ska ligga i framkant när det gäller klimatsmarta lösningar och visa vägen mot en miljömässigt hållbar framtid.

Först in i projektet från Ahlsells sida var Jonas Berlin som är offert- och projektansvarig i distrikt väst. I sin roll fungerar Jonas som något av spindeln i nätet och tar hand om kundernas förfrågningar, räknar på material och sammanställer offerter.

- Det som är roligt med Frostaliden är att Ahlsell har fått vara med och leverera material från flera segment och till många av entreprenörerna. Det har varit ett stort projekt med omfattande leveranser och lite speciella utmaningar, säger Jonas Berlin.

Ett miljöprojekt byggt med trästomme

Installationsföretaget Tofta Plåt & Ventilation har funnits på plats på Frostaliden från byggstart. Under arbetets gång har de haft Ahlsell vid sin sida som levererat helheten när det gäller ventilationsrör, montagematerial, isolering, köksfläktar och det mesta av ventilationsdonen.

- Vi har ett nära samarbete med Ahlsell och kontakten med deras ute- och innesäljare fungerar verkligen jättebra. Medarbetarna är kompetenta och under de tre år som vi jobbade på Frostaliden fungerade leveranserna perfekt, säger Rikard Gustavsson, projektledare på Tofta Plåt & Ventilation.

De sex husen på Frostaliden är byggda med så kallad passivhusteknik och fokus på att få så låg energiförbrukning som möjligt. Uppvärmningen sker med fjärrvärme och elförsörjningen kommer till stor del av solceller på taken.

- Den stora utmaningen har varit att vi jobbat med ett miljöprojekt som är byggt med trästomme. Det innebär att vi har fått tänka till lite extra kring både ventilation och isolering med hänsyn till brand, akustik och vibrationer. Projektet har varit lärorikt och utmanande och inneburit nya metoder och tillvägagångssätt. Då är det extra viktigt att alla är med på banan och spelar i samma lag, säger Rikard Gustavsson.

 

Fakta: Frostaliden – Sveriges största höghusområde i trä

Frostaliden är Sveriges största bostadsområde med höga hus byggda med trästomme. I området finns tolv höghus med 370 lägenheter fördelade på 100 bostadsrätter och 270 hyresrätter. Byggherrar är Skövdebostäder, Götenehus, Jättadalen samt Brunnen Bostad.

Ventilation Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.