Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Skärande verktyg som tål tuffa tag

2024-03-01

Ahlsell har inlett ett fördjupat samarbete med IZAR Cutting Tools som är en spansk tillverkare av skärande verktyg som borr, fräsar och gängtappar. Det anrika företaget kännetecknas både av sin spännande historia som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden och sitt framtidsorienterade synsätt.

IZAR grundades 1910 och är en av Europas två kvarvarande tillverkare av skärande verktyg med tonvikt på borr-, gäng- och fräsverktyg. Under alla år har man strävat efter att ständigt utveckla och förbättra sina produkter. Genom att kombinera traditionellt hantverk med modern teknologi erbjuder IZAR i dag ett utbud som uppfyller de högsta standarderna i både kvalitet och prestanda. Tillverkningen är förlagd till staden Amorebieta i den baskiska provinsen Bizkaia i norra Spanien. Den nya anläggningen som färdigställdes 2008 räknas till en av de modernaste i Europa.

 

"Samarbetet med IZAR stärker vårt befintliga erbjudande till våra kunder och Ahlsells roll som en lyhörd partner som tillhandahåller produkter som underlättar deras vardag."

– Samarbetet med IZAR stärker vårt befintliga erbjudande till våra kunder och Ahlsells roll som en lyhörd partner som tillhandahåller produkter som underlättar deras vardag. Nu tar vi ett stort och viktigt steg mot att erbjuda ett mer omfattande och medvetet sortiment av skärande verktyg i den kvalitet och prisklass som marknaden efterfrågar, säger Rickard Andersson, Nordic Category Manager på Ahlsell.

 

En etablerad aktör på den internationella marknaden

Sedan 1993 drivs IZAR som ett medarbetarägt företag där en stark laganda genomsyrar hela produktionsledet. Medarbetarnas delaktighet och kreativitet har varit en framgångsfaktor som bidragit till att IZAR ligger i framkant när det kommer till innovation och problemlösning. Ett starkt hållbarhetstänk präglar verksamheten som strävar efter en hållbar tillväxt ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Det omfattar bland annat ett stort socialt ansvarstagande där IZAR bidrar till att integrera personer med intellektuell funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

I dag är IZAR en etablerad aktör på den internationella marknaden. Cirka 70 procent av tillverkningen går på export och produkterna finns att köpa i ett 90-tal länder, däribland Sverige där de nu finns representerade hos oss på Ahlsell.

 

En slitstyrka som överraskar

Pentronic är en av Ahlsells industrikunder som upptäckt IZAR:s borr. Företaget är Europas ledande tillverkare av industriella temperaturgivare och utrustning för temperaturmätning inom industri, forskning och utveckling. 

Magnus Hällgren är arbetsledare på Pentronics tillverkningsenhet i Västervik där han ansvarar för produktionen. Här använde man tidigare borr från ett annat varumärke, men var inte helt nöjda eftersom de slets snabbt i arbetet med vissa moment vilket ökade förbrukningen.

"Vi blev så positivt överraskade att vi nu successivt kommer att gå över till borr från IZAR i vår produktion."

– Jag berättade om problemet för Anders Ohlsén som är vår säljkontakt på Ahlsell och frågade om han kunde rekommendera någonting annat. Anders var lyhörd och beställde några olika dimensioner borr från IZAR som vi fick prova. Det var stor skillnad på hur många gånger vi kunde använda borret. Vi blev så positivt överraskade att vi nu successivt kommer att gå över till borr från IZAR i vår produktion.

"Visst kan det vara en utmaning att få våra kunder intresserade av ett nytt varumärke. Det bästa är att låta dem prova produkterna och jämföra."

Hos Pentronic används borret till att borra ur mantelmaterial där förekomsten av Inconel® och magnesiumoxid bidrar till ett ökat slitage. Borren från IZAR har en legering och ytbeläggning som gör dem extra slitstarka.

– Det är många kunder som tycker att de har lite för hög förbrukning av borr och undrar om jag kan presentera en ersättare som ger lite mer. Visst kan det vara en utmaning att få våra kunder intresserade av ett nytt varumärke. Det bästa är att låta dem prova produkterna och jämföra. Borren från IZAR är tveklöst bra. Det är den återkoppling jag får från de kunder som fått testa dem i sin produktion, säger Anders Ohlsén, utesäljare Industri på Ahlsell.

 

Borr som tål tuffa utmaningar

En annan aktör som med framgång provat borr från IZAR är den svenska ståltillverkaren SSAB. Här har fokus legat på eftermarknaden och applikationer för reparation och underhåll av produkter tillverkade av Hardox® slitstål som bland annat återfinns i dumperflak och grävskopor. Stålets extrema hårdhet innebär en utmaning vid bearbetning och ställer höga krav på de verktyg som används för att borra, svarva, gänga och fräsa. Det borr som SSAB provade var ett extra kort högprestanda-borr med koniskt skaft där koboltlegerat snabbstål med X-AlCr-beläggning ger en väsentligt ökad slitstyrka.

 

– Användarna finns främst bland SSAB:s bearbetande kunder där många av dem även är kunder till Ahlsell och enkelt kan handla borr i vår webbutik eller någon av våra fysiska butiker. Faktum är att just det här borret från IZAR kommer att rekommenderas globalt av SSAB för bearbetning av produkter i Hardox® slitstål, säger Rickard Andersson, Nordic Category Manager på Ahlsell.

Nyheter EL Industri

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript