Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Innovativt samarbete

2017-07-10

Under det senaste året har Ahlsell, Sveriges riksbyggare och företaget Spraymaster drivit ett unikt hållbarhetsprojekt tillsammans. Resultatet lanserades under våren i form av en ny, anpassad markeringsspray som klarar de höga kvalitetskrav som råder ute på Sveriges byggarbetsplatser.

Från ett problemområde till en möjlighet

Markeringsspray har länge varit ett problemområde inom byggbranschen då de innehåller ämnen som är skadliga för både människa och miljö. Det har gjort att alla riksbyggare haft en egen agenda kring produkterna och varit eniga om att de ska fasas ut.

– Våra medarbetare ställer höga krav när det gäller allt från torktid och vidhäftningsförmåga till själva burkens funktionalitet och hållbarhet, säger Joakim Suhr som är grön utvecklingsledare på Skanska. Även om det funnits miljövänliga alternativ har de inte alltid fallit i god jord ute i projekten.

För några år sedan hittade Skanska en markeringsspray i Tyskland som ursprungligen var utvecklad för skogsindustrin. Joakim Suhr vände sig därför till Ahlsell med frågan om de kunde ta in produkten i sitt sortiment.

– Vi var tvungna att säga nej, eftersom vi inte samarbetar med den tillverkaren, berättar Jan-Åke Dahlin som är key account manager VA/Bygg på Ahlsell. Däremot hade vi precis inlett ett samarbete med en ny leverantör som vi tog kontakt med angående möjligheten att utveckla en ny, mer hållbar produkt.

Ahlsell styrde upp samarbete för ett mer hållbart alternativ

Jan-Åke Dahlin och Ahlsells hållbarhetschef Gunilla Sandström träffade representanter från företaget Spraymaster och tillsammans med Skanska enades man om att försöka få med sig de andra riksbyggarna, det vill säga NCC, JM, Peab och Svevia, i projektet. Jan-Åke styrde upp arbetet och samtliga var positiva till att jobba vidare tillsammans.

– Med både oss och riksbyggarna i ryggen kände Spraymaster att de skulle kunna få avsättning för ett mer hållbart alternativ av märkfärger. Det gjorde att de vågade ta utvecklingskostnaderna, säger Gunilla Sandström.

Som grossist kan Ahlsell bidra till en hållbar utveckling

Arbetet inleddes med att riksbyggarna fick sätta ihop en kravspecifikation som utvecklingsavdelningen på Spraymaster började jobba med. Ett 20-tal testprojekt utsågs på vilka alfaversionen av sprayen testades. Efter en första utvärdering gick Spraymaster tillbaka in i laboratoriet för att ta fram en betaversion som testades på både inom- och utomhusprojekt och på olika ytor. Däremellan hölls flera avstämningsmöten innan ett tredje och sista test genomfördes.

– Projektet visar hur viktigt det är att fånga upp kundförväntningar och föra dem vidare på ett bra och strukturerat sätt. Som grossist fungerar vi som en kanal för omvärldsanalys och kan tillsammans med både kunder och leverantörer bidra till en hållbar utveckling, säger Gunilla Sandström.

Spray utan skadliga ämnen tillverkad av förnybara råvaror

Den nya markeringssprayen, MarkerEco, har lanserats under våren och kommer i sju olika färger. Den innehåller inga skadliga ämnen och är tillverkad av förnybara råvaror. Ahlsell har ensamrätt på sprayen under de två första åren och har även kopplat den till ett samarbete med Barncancerfonden som får fem kronor per burk upp till 10 000 sålda burkar.

Projektet har skapat ett forum för samarbete utan konkurrens

– Det jag gillar med projektet kring Spraymaster är att det utvecklats till att bli mycket mer än att bara lösa ett miljöproblem. Nu har vi skapat nya kontaktytor med kollegor i branschen och hittat ett forum där vi kan prata ihop oss, vilket är bra inför framtida projekt kring nya produkter. När vi pratar miljö i detta forum samarbetar vi helt utan konkurrens, avslutar Joakim Suhr.

Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.