Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Hållbarhet i fokus när Ahlsell hjälper Kiruna att flytta

2022-12-05

Kirunas samhällsomvandling är ett logistiskt komplicerat projekt som finansieras och organiseras av LKAB. På Ahlsell är vi glada över att vi har fått förtroendet att vara delaktiga i projektet som har ett stort hållbarhetsfokus. Nu senast i flytten av ett 40-tal verksamheter från Kirunas gamla centrum till den nya stadskärnan.

År 2004 stod det klart att Kirunas centrum skulle påverkas av LKAB:s gruvverksamhet och behöva flyttas. En flytt för att möjliggöra fortsatt gruvbrytning och därmed trygga jobben och omställningen till en fossilfri produktion av stål. Den 1 september 2022, 18 år senare, invigdes Kirunas nya stadskärna, cirka tre kilometer öster om stadens gamla centrum.

Tiden innan handlarna kunde slå upp dörrarna till sina nya butikslokaler föregicks av 2,5 veckors intensivt arbete kantat av minutiös planering. Ahlsell i Kiruna har varit en samarbetspartner till LKAB i projektet och sett till att få fram allt material som krävdes för att 40-talet handlare skulle kunna packa ihop sina verksamheter, flytta och öppna upp igen på en ny plats.

- Frågan gick till Ahlsell eftersom vi insåg vikten av en stor och stabil partner som vi har förtroende för. Hanteringen av allt flyttmaterial var en sak, men det krävdes mycket planering kring leveranserna då verksamheterna behövde vara i gång under den pågående flyttprocessen. Med facit i hand känns det väldigt bra att ha Ahlsell med på tåget, säger Therese Lindroth, samhällsomvandlare på LKAB.

6 000 flyttkartonger och kilometervis med packemballage

Carola Fernström arbetar som utesäljare Industri i Kiruna. Hon ansvarade för kontakten med företagen gällande bokning och bekräftelse av deras leveranser. Flyttmaterialet hade företagen beställt tidigare via ett digitalt formulär framtaget av LKAB och som även Ahlsell hade tillgång till. 

- Det har krävts enormt stora mängder av allting som behövs vid en flytt. Uppskattningsvis har vi levererat cirka 6 000 flyttkartonger och kilometervis med packemballage. Dessutom tejp, sopsäckar, wellpapp och tuschpennor att märka upp flyttkartongerna med. Materialet har kommit i två omgångar från vårt logistikcentrum i Hallsberg och levererats både till Ahlsellbutiken och LKAB:s hubb i Kiruna.

Kiruna har fått en mer levande stadskärna

Ahlsell har haft avtal med LKAB sedan 2009 och samarbetet kännetecknas av ett stort lokalt engagemang. Som leverantör till LKAB förväntas vi bidra i värdekedjan och tillsammans röra oss i en mer hållbar riktning inom ett antal definierade områden.

- Våra materialtransporter står högt på agendan. Därför har mycket av planeringen i flyttprojektet kretsat kring samordning av leveranserna i syfte att hålla antalet transporter nere, säger Jonas Halldén, KAM Industri på Ahlsell.

I den nya stadskärnan är verksamheterna samlade på en mindre yta vilket gör dem enklare att överblicka. När man befinner sig på den nya handelsgatan finns det mesta inom en radie på 70 meter. Dessutom har de butiker som gör stadskärnan unik lyfts fram och fått bra affärslägen.

- Jag är imponerad över LKAB:s arbete och hur de lyckats skapa en mer levande stadskärna. Här finns mycket som andra städer kan dra lärdom av när de planerar för sin handel, fortsätter Jonas Halldén.

Flyttkartongerna återbrukas

Den nya stadskärnan innehåller även mötesplatser och kulturella faciliteter som syftar till att främja det offentliga livet. Tankesättet kring cirkulär ekonomi har varit viktigt och återbrukade hela hus, kvarter och återvunna delar och material har bidragit till att skapa nya Kiruna.

Enligt planen ska de sista verksamheterna och boende flytta från Kirunas gamla stadskärna under 2023. Då kommer man att ha nytta av kartongerna från den första flytten som tagits omhand för att kunna återbrukas.

- Det är roligt att Kirunaborna verkar nöjda med den första delleveransen av sin nya stadskärna. Nu släpper vi på fler arbetsplatser vilket gynnar handeln och snart fyller vi nästan 300 hyreslägenheter med människor och liv. Det kommer även att öppna fler restauranger liksom ett gym och ännu ett stort hotell. Successivt kommer vårt nya centrum bara att bli ännu bättre, avslutar Therese Lindroth.

Nyheter Industri VA & Mark VS

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript