Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Felsökning på riktigt med Skylten & David

2019-06-04

Ett ”Fångarna på fortet” där dörren öppnas när elfelet är löst. Nu vill kändiselektrikern Håkan Svanström och hans medarbetare Skylten och David ge blivande elektriker och VVS-montörer en försmak av den verklighet som väntar efter utbildningen. Ahlsell är med på resan och sponsrar den innovativa anläggningen som snart öppnar upp för sina första besökare.

På bilden: Håkan Svanström från Svanströms El och VVS.

Det var samarbetet med olika tv-program som ”Fuskbyggarna”, ”Arga snickaren”, ”Sofias änglar” och ”Äntligen hemma” som skapade uppmärksamhet kring Svanströms El och VVS. I dag satsar Håkan Svanström och hans företag stenhårt på att väcka känslor i sociala medier. Både Håkan och medarbetarna Skylten, David och Jocke är etablerade Youtubestjärnor som med ett personligt tilltal i sina filmklipp tar med sig de många följarna ut i vardagen som elektriker och VVS-montör.

Möjlighet att lära sig felsökning som den ser ut i verkligheten

Nu tar Svanströms El och VVS ett nytt grepp. Syftet den här gången är att på ett lekfullt sätt hjälpa skolorna i arbetet med att utbilda duktiga serviceelektriker genom att ge dem ökad insikt om den verklighet som väntar ute i arbetslivet.

Håkan Svanström har länge burit på tanken att kunna hjälpa skolorna med att förbättra utbildningen och ge eleverna möjlighet att lära sig felsökning som den ser ut i verkligheten. Han menar att elever som lämnar skolan utan att besitta den kunskap som krävs hämmar branschens expansion.

– Jag gjorde ett försök med Skolverket för några år sedan då jag med deras hjälp ville förmedla verkligheten in i klassrummen, men det var som att ”sjunka i kvicksand”, säger Håkan.

En blandning mellan ”Fångarna på fortet” och Escape rooms

I ett garage som tidigare fungerat som lagerlokal färdigställer nu Håkan och hans medarbetare en anläggning som kan liknas vid ett mellanting av ”Fångarna på fortet” och Escape rooms. Allt som allt blir det sex rum där eleverna ska lösa olika slags problem för att ta sig ut. Svårighetsgraden stiger för varje rum som klaras av och den som vill kommer även att kunna ta sig igenom rummen på tid. Med sig tillbaka till skolan får eleverna en inspelad film som i ljud och bild dokumenterar hur de tänkt när de löst problemen.

– Jag räknar kallt med att om man klarar de utmaningar som väntar i våra Escape rooms, ja då är man också anställningsbar, säger Håkan.

Eleverna kommer ställas inför verklighetstrogna utmaningar

Initialt vänder sig anläggningen till gymnasieelever som går sista året på el- och energiprogrammet. Målet är att i framtiden även kunna skapa liknande rum för blivande VVS-montörer.

– Alla utmaningar som eleverna kommer att ställas inför i rummen byggs på ett verklighetstroget sätt. Det blir en blandning av gammalt, nytt och slitet material som inte alltid hänger ihop så som man önskar. Tanken är att vi ska ge eleverna helheten, från att de får en digital arbetsorder till färdigt jobb, avrapporterat med tid och material och iklickad som färdig för fakturering. Det är alltså mer än själva jobbet som ingår, även det administrativa ska göras på rätt sätt. Precis som i verkligheten alltså, konstaterar Håkan.

Ahlsell är med och sponsrar anläggningen

För att kunna genomföra projektet har Svanströms El och VVS vänt sig några av sina leverantörer, däribland Ahlsell, som bidragit både med en summa pengar och material till anläggningen.

– Jag är förstås både glad och tacksam över att Ahlsell och våra andra sponsorer gått in i projektet som inte hade kunnat genomföras utan deras hjälp. Intresset är enormt stort och vi har redan fått massor av förfrågningar från skolor som vill besöka oss, avslutar Håkan Svanström.

EL VS Fastighet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.