Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ett hållbart fundament med Ahlsells betongkomplement

2020-06-04

Inom vårt område Betongkomplement ingår hållbarhet som en naturlig del i hela värdekedjan. Arbetet bygger på ett nära samarbete mellan medarbetare, kunder och leverantörer där erfarenhet och specialistkompetens leder fram till hållbara resultat.

Hösten 2014 förvärvade Ahlsell bolagen HauCon Sverige och SKB Väst som är ledande distributörer av produkter inom områdena armering, formsättning och vattentätning. Förvärven gick hand i hand med Ahlsells ambition att kunna leverera produkter till byggprojekt redan i ett tidigt skede. I dag är bolagen integrerade i Ahlsell inom produktområdet Betongkomplement.

Avancerade lösningar och specialprodukter

Specialistsäljarnas arbete med avancerade tekniska lösningar innebär att de fungerar mer som konsulter än säljare ute på byggarbetsplatserna, menar Malin Öster, marknadskoordinator inom Betongkomplement.

– En byggnad i betong är så mycket mer än bara betong. Under ytan döljer sig många avancerade lösningar och specialprodukter som krävs för att göra konstruktionen möjlig. Vårt fokus i varje projekt ligger på att bidra till en byggnad med lång livslängd och som är hållbar ur flera aspekter, både ekonomiska och miljömässiga.

Arbetet inom Betongkomplement kännetecknas av ett nära samarbete mellan funktionerna inköp, teknik och sälj. Det gör att hela värdekedjan kan kvalitetssäkras. Många av medarbetarna har egen erfarenhet av att själva jobbat på byggen. Det gör att de även kan rekommendera arbetssätt och produkter som är bättre ur ett ergonomiskt perspektiv.

På bilden ovan: Malin Öster, marknadskoordinator och Fredrik Vestergård, teknisk support på Betongkomplement inom Ahlsell.

Miljöaspekten är med redan från början

Fredrik Vestergård är utbildad byggingenjör med inriktning hållbart byggande och arbetar som teknisk support inom Betongkomplement. Hans roll är bred, där fokus ligger på att stödja säljkår, konstruktörer och kunder. I arbetet ingår även att bedöma nya produkter och tillsammans med inköparna avgöra om de platsar i sortimentet baserat på exempelvis materialkvalitet, miljöaspekter och funktion.

– Genom att välja rätt produkter går det till exempel att minska den totala armeringsmängden, sänka tjockleken på betongplattan och eliminera vissa tillsatser. Produktionen av stål och cement har hög klimatpåverkan. Kan vi bidra till en mer resurseffektiv användning av mindre hållbara material så känns det som att vi gör någonting bra.

Fredrik föreslår även produkter som är bättre ur ett energiperspektiv. Ett exempel är isolerad infästning mellan balkong och bjälklag som minskar en byggnads värmeförluster, ger varma golv och ett behagligt inomhusklimat.

Hållbart genom hela kedjan

– Arbetet inom Betongkomplement bygger på ett hållbart samarbete där vi är ett team med stor förståelse för varandras arbetsuppgifter och mål. Att vi är många som deltar i mötet med våra leverantörer breddar agendan och gör att vi kan lyfta alla delar i samarbetet. För inköp kan pris och leveransprecision lätt bli det viktigaste, medan teknik och sälj har fokus på produktens egenskaper och kvalitet.

I de samhällsinvesteringar som görs i dag bör både byggnader och infrastruktur ha en lång livslängd. Som rådgivare och konsulter har vi inom Betongkomplement stora möjligheter att påverka utvecklingen genom att säkerställa att det som föreslås och projekteras är hållbart genom hela kedjan – i planering, projektering och under byggfasen.

– I takt med att byggprocessen förändras behöver vi kunna möta våra kunders krav på mer hållbara produkter. Utmaningen ligger i att kunna erbjuda rätt produkter i dag och samtidigt utveckla sortimentet och hitta de bästa lösningarna för framtiden, säger Malin Öster.

 

Mer läsning om Ahlsells betongkomplement

Ahlsells betongkomplement

Bygg Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.