Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

E.ON isolerar med socker

2020-03-05

Sedan hösten 2018 har energibolaget E.ON övergått till att uteslutande använda sig av isoleringsmaterial som framställts utan tillsatt formaldehyd. Produkten har utvecklats av företaget Knauf och har en rad arbetsmiljömässiga fördelar. Naturligtvis ingår Ecose – som materialet heter – i Ahlsells sortiment.

Allt är giftigt i tillräckligt stora doser, brukar det heta. Det gäller inte minst formaldehyd, som förekommer naturligt i nästan allting. I för stora mängder är det både allergi- och cancerframkallande. I det bindemedel som används för att göra isoleringsmaterial hanterligt kan halterna vara mycket höga.

– Det är ett petroleumbaserat bindemedel, vilket gör att halterna av formaldehyd i den färdiga produkten är höga, säger David Börjesson på isoleringstillverkaren Knauf.

Konsekvensen är att montörer och andra medarbetare på byggarbetsplatser löper risk att exponeras för det farliga ämnet. Luftkvaliteten i de byggnader som isoleras med materialet försämras och i händelse av eldsvåda frigörs stora mängder formaldehyd i röken.

Stärkelse istället för petroleum

För ett antal år sedan utvecklade Knauf det alternativa bindemedlet Ecose för sitt isoleringsmaterial. I stället för petroleum baserade man bindemedlet på inget mindre än stärkelse – det vill säga socker. Nu tillsätts ingen formaldehyd alls i tillverkningsprocessen och halterna av formaldehyd i den färdiga produkten är försumbara.

Fortfarande används det vanliga bindemedlet av samtliga andra aktörer och det är enbart Knauf som har det sockerbaserade bindemedlet som är bättre för både människa och miljö. De flesta av Knaufs produkter hos Ahlsell är tillverkade med Ecose som bindemedel.

E.ON väljer Ecose

En av de aktörer som konsekvent använder sig av Ecose-producerat isoleringsmaterial är energijätten E.ON.

– Vi beslutade oss för att använda isolering av typen Ecose för att halten av isocyanater som avges vid uppvärmning är mycket lägre än i andra typer av isolering. Vi har uteslutande använt Ecose efter den mätning vi gjorde i november 2018 som visade otroligt bra resultat, säger Mikael Bengtsson, säkerhetskoordinator på E.ON.

Det var just arbetsmiljöaspekten som gjorde att Eon valde att gå över till Ecose-producerat isoleringsmaterial i sina anläggningar. I allt övrigt har det exakt samma egenskaper som vanligt isoleringsmaterial.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Ahlsell. Bland annat har vi regelbundna möten där vi diskuterar prestanda på den PSU (personliga skyddsutrustning) vi använder och får tips om kommande nyheter, säger Mikael Bengtsson.

Gott eller inte är en smaksak

Sedan var det detta med sockret. Ecose är som sagt baserat på stärkelse i stället för petroleum. Utan att gå in för mycket på kemiska detaljer kan stärkelse sägas vara ett slags socker. Med andra ord går bindemedlet Ecose att äta – det ser ut ungefär som den melass man ger till kor.

Har du smakat?

– Nja, stärkelse är nog bättre än både formaldehyd och isocyanater på menyn, men isoleringen innehåller lite för höga halter av mineral för min smak, säger Mikael Bengtsson.

 

Mer läsning

Ahlsells hållbarhetsarbete

Isolering Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.