Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Därför valde VVS Teknik/Bravida rillade rör till Kungälvs sjukhus

2018-10-02

Tempot är högt vid om- och tillbyggnationen av Kungälvs sjukhus norr om Göteborg.  Just nu uppförs två nya vårdbyggnader och en kyl- och värmeundercentral med rörförbindelser till sjukhusets mottagningar och avdelningar.

VVS-Teknik/Bravida ansvarar för VVS- och gasinstallationerna vilket är ett omfattande projekt som ska vara slutfört 2020. Därefter fortsätter arbetet med byggnationen av en ny huskropp som bland annat ska inrymma röntgenavdelningen.

Som många andra rörföretag har VVS-Teknik/Bravida traditionellt sett använt sig av svetsade rörsystem. Den här gången valde man att istället använda Ahlsells lösning med prefabricerade rillade rör från egen fabrik och kopplingar från Victaulic som är världsledande tillverkare av kopplingar, delar och ventiler för rillade rörsystem. 

Snabbare och enklare installation 

Den största fördelen med att sammanfoga rör med rillkopplingar är att det gör installationen snabbare och enklare i jämförelse med sammanfogning med svetsning, flänsade eller gängade rörsystem. Under installationen sammanfogas rören genom att Victualis snabbrillkoppling placeras på rörändarna. Sedan dras bultar och muttrar åt tills metallplattorna på kopplingen möts.

- Jag har erfarenhet av rillade rörsystem från en tidigare installation på ett sjukhus i Norge, berättar Daniel Westher som är projektledare på Bravida. Min uppfattning är att systemet både är tids- och kostnadseffektivt inte minst eftersom installationen går mycket snabbare än med andra metoder.

Renare byggarbetsplats och bättre arbetsmiljö

Montaget av rillkopplingar kräver inga heta arbeten. Det gör arbetet riskfritt både för dem som arbetar med installationen och för den fastighet där installationen görs. Byggarbetsplatsen blir renare och arbetsmiljön bättre.

Daniel Westher berättar att uppdraget vid Kungälvs sjukhus från början var specificerat som svetsat, men att man lyckades ändra det till rillat.

- Det kan vara ganska knepigt att göra ändringar i handlingarna, men vi fick igenom rillade rostfria rör på all kyla. Dessutom kunde vi ändra stålrören till pulverlackade rör från Ahlsell. De förrillade rostfria StrengThin™-rören med 1,6 mm väggtjocklek är dessutom enklare att jobba med eftersom de väger mindre än traditionella tjockväggiga rör. Eftersom det handlar om rör med DN300 i kylundercentralen är vikten självklart en avgörande parameter.

Även om prislappen för det rillade materialet är något högre blir summan av tid och material lägre än om man hade valt att svetsa.

- Rillat har så många fördelar som gör att installationen ändå hamnar på plussidan, konstaterar David Westher.

Miljövarudeklarerat och återvinningsbart

Allan Persson är specialistsäljare Rillade Rörsystem på Ahlsell och berättar att det sker en konstant utveckling av de rillade rörsystemen. Temperaturmässigt har +120° C varit en brytpunkt. Nu introducerar Victaulic världens första rillkoppling för mättad ånga som tål tryck upp till 13,79 bar och temperaturer upp till +198° C. Allan är övertygad om att rillat har framtiden för sig. Inte minst eftersom systemet har ett brett användningsområde och är flexibelt. Han menar också att det snabba montaget går helt i linje med det faktum att byggtiderna blir kortare, samtidigt som att alla letar efter möjligheter att effektivisera arbetet ute på byggarbetsplatserna.

- Dessutom blir miljöaspekterna allt viktigare vid val av byggmaterial. Då är det självklart en fördel att alla våra produkter är miljövarudeklarerade enligt SundaHus bedömningskriterier. Kritiska delar som gummipackningar kan enkelt tas bort och bytas ut. Min uppfattning är att hela systemet är återvinningsbart till 98 procent, säger Allan Persson.

Ett system som enkelt kan modifieras och byggas ut

Ytterligare en fördel med rillade rörsystem är att de går att modifiera om det skulle behöva göras ändringar i efterhand. De kan kompletteras med nya komponenter och byggas ut i takt med förändrade behov. Och precis som vid den ursprungliga installationen behövs inget svetsarbete. Ahlsells prefablösningar innebär en tids- och kostnadseffektiv installation, garanterad kvalitet, flexibla leveranser efter avrop och minskat materialspill.

- Jag är fantastiskt glad över att vi kan erbjuda våra kunder Victaulis rillade sortiment, prefab-koncept och stora tekniska kompetens. Tillsammans med Ahlsells effektiva logistik, geografiska täckning, stora säljkår och marknadsledande industriposition kommer det att innebära stora fördelar för våra kunder, säger Camilla Jacobsson som är marknadschef Industri Rör & Armatur på Ahlsell.

Industri VS Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.