Orderrader: 0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista är tom

Ahlsells historia - 140 år!

Det har onekligen hänt en hel del sedan John Bernström och Jakob Tornblad för 140 år sedan startade maskinfirman John Bernström & Co som skulle bli grunden till Ahlsell. Utvecklingen fram till i dag har varit explosionsartad och Ahlsell har på många sätt effektiviserat viktiga delar av näringslivet och underlättat för människor att bo och verka i goda miljöer. Följ med på en tidsresa som tar dig med till några av milstolparna i Ahlsells historia. Vi börjar på Riddarhustorget 13 i Stockholm där John Bernström & Co hade sitt första kontor, lager och försäljningslokal. 

DEN FÖRSTA MARS 1877 startade  ingenjörerna John Bernström
och Jakob Tornblad försäljningsbolaget John Bernström & Co som bland annat sålde pumpar och tröskverk. Kontoret låg på Riddarhustorget 13 i Stockholm och kunderna bestod av mekaniska verkstäder, sågverk och andra industrier. Företaget blev snabbt en av landets största och mest ansedda maskinfirmor.

NAMNET AHLSELL dyker upp först 1903, då bröderna Rudolf och Herman Ahlsell grundade R Ahlsell & Co. Firman försåg sina kunder med gasverksapparater, kol- och transportanläggningar, värmepannor och chamottetegel.

ÅR 1909 BÖRJADE man sälja gjutna rör och gjuten emaljerad sanitetsutrustning. Detta blev möjligt genom en sammanslagning av R Ahlsell & Co och Ahrens, som grundades redan 1885. Företaget hade sina lokaler på Mäster Samuelsgatan 32 i centrala Stockholm.

FRÅN MITTEN AV 1920-talet erbjöds kunderna ett bredare sortiment av produkter som till exempel rör, armatur, pumpar, värme och sanitet. För att få platsen att räcka till hyrde man lagerlokaler i Albano utanför Roslagstull i Stockholm.

Ahlsells produktutställning 1948.

 

DETTA ÅR SKEDDE en sammanslagning som bildade Ahlsell & Bernström. Det nya företaget blev landets främsta VVS-grossist. Flera ytterligare förvärv skedde och ett par namnbyten gjordes. Ahlsell hette Ahlsell-Rylander under åren 1951–1962 och Ahlsell & Ågren under åren 1962–76.

Det nya centrallagret invigs i Södra Hammarbyhamnen. Lagerytorna är 6 000 kvadratmeter och här finns 28 000 olika varor.

UNDER 1960-TALET fortsatte expansionen på den svenska marknaden med flera uppköp. 1962 var det dags för namnbyte igen, denna gång till Ahlsell & Ågren AB. Bolagets aktie började handlas på börsen 1964. Bilden visar den nya anläggningen i Norrköping som enligt tidens mode har ett 700 kvadratmeter stort kontorslandskap. Här finns också en paushörna där man kan röka och dricka kaffe för 25 öre koppen.

 

I BÖRJAN AV 1970-talet öppnades det första ”snabblagret” på Norra Stationsgatan i Stockholm. Det var ett hämtlager med självbetjäning som fick många efterföljare. Man startade också den så kallade
Comfortkedjan som skulle stödja VVS-installatörerna i konkurrensen med varuhusen. I Stockholm utökades datacentralen på huvudkontoret 1972 med ytterligare en dator. Koncernen förfogade nu över två datorer vilket ansågs tillräckligt för att genomföra ett ”fullständigt integrerat datorsystem”.

LAGOM TILL 100-årsjubileet 1977 ändrades namnet till Ahlsell AB. Sortimentet utökades ytterligare under 1990-talet med Kyl och Gör-Det-Själv (GDS).

PÅ BILDEN ser vi avdelningen för elartiklar på en Ahlsell Proffsmarknad 1986. Ahlsells elgrosshandel hade vid den här tiden en marknadsandel på drygt 15 procent och produkterna såldes oftast på proffsmarknader i direkt anslutning till VVS-grosshandeln. Under 1980-talet ökade Ahlsells handel med elvaror genom förvärv av flera elgrossister.

DET NYA centrallagret byggs i Hallsberg. Ursprungligen hade det en inomhusyta på 28 000 kvadratmeter. I dag är logistikcentrum Hallsberg ett av de största centrallagren i Europa och även en av Nordens viktigaste knutpunkter för transporter. Anläggningen är cirka 68 000 kvadratmeter under tak och 235 000 kvadratmeter utomhus. Sedan anläggningen byggdes har den vuxit från 100 medarbetare till att i dagsläget sysselsätta 700 personer som arbetar dygnet runt med att ta emot, packa och skicka i väg produkter.

GELIA UTANFÖR Trollhättan grundades 1975 och köptes upp av Ahlsell 1996.

Peter Johansson, divisionschef, Gelia Industri

AHLSELL KÖPER Storm Elektro och VVS Trading och expanderar elsegmentet in i Norge och VVS-segmentet i Danmark.

NORDIC CAPITAL blir huvudägare. Ahlsell köper LVI Tukku Oy, med vilket man etablerar en finsk plattform.

UNDER HELA 2000-talet har Ahlsell utvecklats till ett modernt internationellt handelsföretag inom produktområdena VVS, El, Verktyg och Maskiner, Kyl och GDS. Företag med egna värdefulla traditioner och kunskaper både i och utanför Sverige har förvärvats och blivit viktiga delar av koncernenI HYVINGE NORR om Helsingfors etableras ett nytt centrallager för den finska verksamheten. Några år senare öppnas en butik i anslutning till lagret.

AHLSELL förvärvas av Goldman Sachs and Cinven som blir nya huvudägare. Ahlsell stärker sin position inom det nordiska VVS-segmentet via förvärvet av kylföretaget Tempcold. VVS-förvärv i Estland och uppköp av ett elinstallationsföretag på Åland öppnar upp för nya marknader.

2012


ETT AV VÄRLDENS ledande Private Equity bolag, CVC Capital Partners förvärvar Ahlsell.

EN KONCERNGEMENSAM webbutik lanseras för att göra sortimentet ännu mer lättillgängligt för kunderna.

DEN 28 OKTOBER 2016 noteras Ahlsell på Nasdaq Stockholm.

I DAG ÄR Ahlsell Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg och maskiner och erbjuder marknadens bredaste sortiment inom VVS, El, Ventilation, Isolering, Verktyg & Maskiner, Kyl, VA, Bygg och Personligt Skydd. Vi finns representerade i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland, Polen och Ryssland. Med drygt 5 000 medarbetare, butiker på över 200 platser och på nätet samt tre centrallager förverkligar vi varje dag vårt kundlöfte – Ahlsell gör det enklare att vara proffs!

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.